Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Καταρρέει το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία - Ο di Maio έχει υποκύψει στον Salvini

Der Spiegel: Καταρρέει το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία - Ο di Maio έχει υποκύψει στον Salvini
O ηγέτης του Κινήματος Luigi di Maio μετρά απώλειες καθώς οι ψηφοφόροι του στρέφονται προς το «συνεργάτη» του ακροδεξιό Matteo Salvini 
Πτωτική φαίνεται ότι είναι η πορεία του Κινήματος των 5 Αστέρων στην Ιταλία το οποίο στις εθνικές εκλογές του 2018 έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με 33% τις εκλογές και από «κίνημα διαμαρτυρίας» μετατράπηκε σε κυβέρνηση και μάλιστα με εταίρους τους ακροδεξιούς της Λέγκας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό Der Spiegel «σήμερα, ο ηγέτης του Κινήματος Luigi di Maio μετρά απώλειες καθώς οι ψηφοφόροι του απομακρύνονται από το Κίνημα των πέντε αστέρων ενισχύοντας τον «συνεργάτη» του ακροδεξιό Matteo Salvini ο οποίος γίνεται όλο και πιο ισχυρός εντός κι εκτός Ιταλίας».
Όπως όλα δείχνουν η απόφαση του di Maio να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά εθνικιστική Λέγκα του Βορά του στοιχίζει ακριβά σε αντίθεση με τον Matteo Salvini ο οποίος «αλιεύει» ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά με τη ρητορική κατά των μεταναστών ακολουθώντας το δόγμα «η Ιταλία πρώτα» κατά το περίφημο «usa first» του Trump.
Αλλά για τον di Maio, τον πρόεδρο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που προβάλλεται ως ο διάδοχος του ιδρυτή του Κινήματος και ηγετικής φυσιογνωμίας, Bepe Grillo τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Γεννημένος στο Αβελίνο πριν 32 χρόνια ο di Maio τοποθετήθηκε από τον Grillo στην ηγεσία του κινήματος το 2017. Ευπαρουσίαστος, πάντα καλοντυμένος, με μετρημένες κινήσεις και μετριοπαθέστερο λόγο, φροντίζει να κρατά αποστάσεις από τις ακροδεξιές λαϊκίστικες κορώνες του Salvini.
Το κόμμα των 5 Αστέρων άλλωστε δημιουργήθηκε από αριστερούς, φιλελεύθερους, Πρασίνους και κάποιους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ μεγάλο μέρος του Κινήματος προέρχεται από τα συνδικάτα και απαιτεί πολλές νέες θέσεις εργασίας από την κυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα όμως, το κόμμα του di Maio χάνει παντού. Στις περιφερειακές εκλογές έχασε από το Νότιο Τιρόλο ως στη Σαρδηνία παρά πολλούς ψηφοφόρους. Αντίθετα, η Λέγκα σε συνεργασία με τη Forza Italia του Berlusconi και το νεο-φασιστικό κόμμα Fratelli d'Italia ( «Αδελφοί της Ιταλίας») συνεχώς αυξάνει τη δύναμη της.
Στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του di Maio θα πέσει κάτω από το όριο του 20% σε εθνικό επίπεδο.
Ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστέρων προφανώς, δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει την πτωτική πορεία του κόμματος του. Όλο και περισσότερο αναζητά τη «σωτηρία» του μέσα από επιθέσεις κατά του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό λέγοντας ότι η Λέγκα είναι «τυφλωμένη από την εξουσία κι ο Salvini θέλει να σφετεριστεί τα πάντα » είπε πρόσφατα ο di Maio.
Οι ψηφοφόροι δεν πείθονται όμως, αφού ο di Maio βοηθάει τη Λεγκα στην εφαρμογή της πολιτικής της.
«Η Ιταλία κυβερνάται από μια συμμορία που είναι μισοί φασίστες και οι άλλοι ηλίθιοι» δήλωσε ο Jino Strada υποψήφιος των Πέντε Αστέρων στις προεδρικές εκλογές το 2013 με το Spiegel να συμπληρώνει οτι «το κίνημα των πέντε αστέρων έχει χάσει την πυξίδα του. Και αυτό οι ψηφοφόροι το συνειδητοποιούν και τιμωρούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης