Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επενδυτική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα, λόγω υψηλής απόδοσης και χαμηλού ρίσκου

tags :
Επενδυτική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα, λόγω υψηλής απόδοσης και χαμηλού ρίσκου
Με το χρηματιστήριο στα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών και τους κρατικούς τίτλους να βρίσκονται σε συνεχή ιστορικά χαμηλά οι επενδυτές βρίσκουν την ευκαιρία στην Ελλάδα
Με  όλο και περισσότερα ξένα μέσα τον τελευταίο καιρό να αναφέρονται συνεχώς στην θεαματική άνοδο του χρηματιστηρίου, το οποίο την Παρασκευή έκλεισε στις 766 μονάδες, αλλά και στο performance των ελληνικών κρατικών τίτλων φαίνεται πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα τονώνεται όλο και περισσότερο αποτελώντας για πολλούς επενδυτική ευκαιρία.
Το χρηματιστήριο από τον Ιανουάριο του 2019 έχει σημειώσει άνοδο 26% με πρωταγωνιστές τις τράπεζες στις οποίες μέχρι πριν λίγους μήνες δεν πίστευε κανείς.

Επενδυτική ευκαιρία;

Τα ελληνικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων προσφέρουν τον συνδυασμό αρκετά υψηλή απόδοση με μειωμένο σχετικά κίνδυνο, το οποίο είναι και το ζητούμενο των επενδυτών.
Με το δεκαετές να δίνει απόδοση σήμερα 3,321% και το πενταετές στο 2,162% είναι πολύ απλό  το παράδειγμα γιατί θα προτιμηθούν οι ελληνικοί τίτλοι.
Ας υποθέσουμε πως ένας Ευρωπαίος επενδυτής θέλει να δανείσει το γερμανικό δημόσιο για δέκα ολόκληρα χρόνια, η απόδοση που παίρνει είναι μηδέν, αν αποφασίσει να δανείσει την Ελλάδα, το επιτόκιο το οποίο θα πάρει είναι γύρω στο 3,3%.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα εταιρικά ομόλογα .Αντίστοιχα, σε επίπεδο εταιρικών ομολόγων, ένα παράδειγμα από την Deutsche Telekom, της οποίας ο OTE αποτελεί μία θυγατρική εταιρεία.
Αν δανείσει κάποιος στην Deutsche Telekom για πέντε χρόνια η απόδοση που παίρνει είναι 0,5% περίπου, ενώ αν δανείσει στον ΟΤΕ είναι 2% μας αναφέρει ο Senior Investment Manager της Ηellas Fin, Αλέξανδρος Νικολόπουλος.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει τραβήξει προς τα κάτω την καμπύλη των αποδόσεων με  τον δεκαετή τίτλο πριν από έξι μήνες να έδεινε απόδοση τότε  της τάξεως του 4,395% όταν σήμερα βρίσκεται στην περιοχή του 3,3%.
Επίσης, η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στέλνει σήμα πως τα  ελληνικά  περιουσιακά στοιχεία, π.χ. μετοχές, ακίνητα κ.τ.λ. έχουν χαμηλότερο ρίσκο.
Τα οφέλη είναι σαφή καθώς μειώνεται δυνητικά το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.Mε την έκδοση του νέου 7 ετούς  τίτλου που αναμένεται τον Μάιο να κλειδώνει γύρω στο 2,75%, αφού η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.
Τα κρατικά ομόλογα από την άλλη στρώνουν και το χαλί  για εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να τονώσουν  τη ρευστότητά τους.  

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης