Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Ξεκινά εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, στη σκιά των απειλών Trump

EE: Ξεκινά εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, στη σκιά των απειλών Trump
Παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, η ΕΕ ξεκινά εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
To «πράσινο φως» για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, στη σκιά των απειλών του προέδρου Donald Trump, για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων ψήφισε η Γαλλία, ενώ το Βέλγιο απείχε από την ψηφοφορία.
Η Κομισιόν, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις –η μία αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και η άλλη τη διευκόλυνση των εταιρειών να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα.
Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις για το copyright, οι οποίες στοχεύουν αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Αμερικανός πρόεδρος απείλησε πρόσφατα την Ευρώπη με επιβολή δασμών, ύψους 11 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να δηλώνει έτοιμη για αντίποινα.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα επιβάλουν τώρα δασμούς σε 11 δισ. δολ. προϊόντων της ΕΕ!», ανέφερε στο μήνυμά του ο Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ΕΕ εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο γαι πολλά χρόνια, ενώ διαμηνύει «Σύντομα αυτό θα σταματήσει».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την προετοιμασία για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των επιδοτήσεων στην Boeing, μετά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς σε μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις εταιρίες αεροσκαφών.

Ο... πόλεμος ΗΠΑ με ΕΕ

Η Κομισιόν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει τους δασμούς ή τα εμπόδια στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει τα αυτοκίνητα, κάτι που την θέτει σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση Trump έχει μια ευρεία λίστα αιτημάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκληρωμένη πρόσβαση στην αγορά αγροτικών προϊόντων.
Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό του συνόλου της ΕΕ, θέλει να πιέσει για συνομιλίες που θα αποτρέπουν τους δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.
Η Γαλλία, με πολύ λίγες εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ήθελε να καθυστερήσει το θέμα πέρα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, πεπεισμένη ότι τέτοιου είδους επαφές με τον Trump δεν εξασφαλίζουν ψήφους.
Η Γαλλία επέμενε ότι στις συνομιλίες δεν θα περιλαμβάνεται ο αγροτικός τομέας, αλλά οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή –ένα δύσκολο αίτημα δεδομένης της αποχώρησης του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης