Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χαμηλός πληθωρισμός εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ - Πιέσεις για επαναφορά του QE

Ο χαμηλός πληθωρισμός εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ - Πιέσεις για επαναφορά του QE
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε ο δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, στοιχείο το οποίο εντείνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, η πίεση στην κεντρική τράπεζα για την ανάληψη δράσης προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, θα ενταθεί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν στο 1,6%.
Έκτοτε έχει υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,36%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.



Την περασμένη εβδομάδα ο Draghi άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας.
Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι πλήρως δεσμευμένη στην ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμού.
Στην επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου 2019, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι το εκτελεστικό συμβούλιο πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση για αναστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον Melvyn Krauss του Ινστιτούτου Hoover, ο Draghi πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το QE εφόσον υποχωρήσουν περαιτέρω οι προσδοκίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ερωτώμενος ο Draghi σχετικά με την επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ο Draghi επέμεινε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά.
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιστάσεις, οι αγορές δεν ανησυχούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν δραματικά.
Αντ' αυτού, οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια περίοδος πιέσεων, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού outlook, όπως εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Τα σχόλια του Draghi Καταδεικνύουν ότι οι όποιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο θα είναι περιορισμένες και όχι ριζικές, με ενδεχόμενη επαναφορά του QE, όπως θα επιθυμούσαν αρκετοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης