Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Απειλούνται από το χρέος των νοικοκυριών οι τράπεζες με αξιολόγηση «ΑΑΑ»

Fitch: Απειλούνται από το χρέος των νοικοκυριών οι τράπεζες με αξιολόγηση «ΑΑΑ»
Έκθεση της Fitch για τις τράπεζες με αξιολόγηση «ΑΑΑ»
Στην απειλή που δέχονται από το ολοένα αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών οι τράπεζες με αξιολόγηση -μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- «ΑΑΑ», αναφέρεται σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, σε Αυστραλία, Καναδά, Νορβηγία και Σουηδία, το υψηλό χρέος των νοικοκυριών εν μέσω της επιβράδυνσης των αγορών κατοικιών, αντιπροσωπεύει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τις τράπεζες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο εκτεθειμένες στον τομέα των στεγαστικών δανείων.
Οι μεγάλες τράπεζες έχουν επίσης, σε διαφορετικό βαθμό, εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση, που ενδέχεται να αυξήσει τις ευπάθειές κατά τη διάρκεια μίας κρίσης στην αγορά.
Η Fitch αναμένει οι μέσες πτώσεις των τιμών των κατοικιών να συνεχιστούν στις μεγάλες πόλεις αυτών των χωρών τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω των αυστηρότερων πιστωτικών προτύπων και κανονισμών, της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της πιθανότητας υψηλότερων επιτοκίων.
Σε μία περίοδο που οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιστωτικές ζημίες, ιδίως εάν αυξηθεί η ανεργία.

Image

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως οι μεγάλες τράπεζες θα διατηρήσουν την τωρινή ποιότητα του ενεργητικού.
«Οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις βελτίωσαν την ανθεκτικότητα των μεγάλων τραπεζών σε μακροοικονομικούς κινδύνους.
Τα stress tests των εποπτικών αρχών για την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και τα stress tests της Fitch για τον Καναδά, δείχνουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε εύλογα αλλά σκληρά σενάρια (…)».
Ως αποτέλεσμα, ο οίκος δεν αναμένει υποβαθμίσεις των εν λόγω τραπεζών σε περίοδο κρίσης.
«Τα χαμηλά επιτόκια μετά την οικονομική κρίση έχουν ενθαρρύνει τη μεγάλη συσσώρευση χρεών σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της σύσφιγξης της εγχώριας κατανάλωσης και των σημαντικών πτώσεων των τιμών των κατοικιών, είναι η πιο πιθανή πηγή ζημιών για τις τράπεζες.
Η ευαισθησία σε μια απότομη αύξηση των επιτοκίων είναι σχετικά υψηλή στην Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, καθώς τα στεγαστικά δάνεια αφορούν κατά κύριο λόγο κυμαινόμενα επιτόκια».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης