Με ποιες μετοχές πήγε η αγορά σε υψηλά 10 μηνών – Οι τράπεζες υστερούν έως και 35%

Με ποιες μετοχές πήγε η αγορά σε υψηλά 10 μηνών – Οι τράπεζες υστερούν έως και 35%
Το ράλι του ΧΑ από την αρχή του έτους μετράει άνοδο 26% με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν για αρκετές εβδομάδες
Στα τέλη Ιουνίου 2018 είχε συναντήσει ο γενικός δείκτης τις 775 μονάδες για τελευταία φορά.
Σε αυτό το σημείο επέστρεψε χθες (15/4) η αγορά με τη βοήθεια ξανά των τραπεζών και επιλεγμένων μετοχών.
Το ράλι του ΧΑ από την αρχή του έτους μετράει άνοδο 26% με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν για αρκετές εβδομάδες.
Όπως δείχνουν όμως τα στοιχεία, ενώ το ΧΑ είναι σε επίπεδα Ιουνίου 2018 οι μετοχές των τραπεζών είναι χαμηλότερα έως και 40% από τις τιμές που είχαν τότε.
Ο τραπεζικός δείκτης είναι χαμηλότερα κατά 25% και είναι σε υψηλά 7 μηνών και όχι 10 που είναι ο γενικός δείκτης.
Οι τράπεζες επομένως παρά το ράλι δεν έχουν πιάσει την επίδοση του γενικού δείκτη, ο οποίος στις 26 Ιουνίου 2018 είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 780 περίπου μονάδες και χθες έγραψε υψηλό στις 775,1 μονάδες.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι χαμηλότερα κατά 40% από την εν λόγω ημερομηνία, η Εθνική Τράπεζα κατά 29%, η Alpha Bank κατά 23,5% και η Eurobank κατά 21%.
Μία μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει απόδοση ίση με του γενικού δείκτη, ή αλλιώς είναι στα επίπεδα που ήταν και τότε: Η Viohalco.
Πλην των τραπεζών έχουν υστερήσει επίσης αλλά με σαφέστατα μικρότερες απώλειες 7 μετοχές: Η Τιτάν υποχωρεί 10% από την τιμή του Ιουνίου 2018, η Fourlis και η ΔΕΗ 9%, η Ελλάκτωρ 8%, ο ΟΠΑΠ 3% και η ΕΧΑΕ με την Aegean μόλις κατά 2%.
Από την άλλη 12 μετοχές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουνίου με κάποιες να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή με 35% και η μετοχή είναι σε υψηλά 11 και πλέον ετών.
Η Grivalia ενισχύεται 31% και είναι επίσης σε υψηλά 11 και πλέον ετών.
Η Motor Oil έχει άνοδο 18%, ο ΟΤΕ 15% όπως και ο ΟΛΠ, τα ΕΛΠΕ 14% η Μυτιληναίος και η Jumbo 12%, η Lamda 10%, η Coca Cola7%, ο ΑΔΜΗΕ 5,5% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 3,7%.
Η αγορά ξεκίνησε την αντίδραση από τα χαμηλά των 600 μονάδων (τέλη 2018) με τις παραπάνω μετοχές, πολλές από τις οποίες τράβηξαν τα βλέμματα των επενδυτών λόγω υψηλών μερισματικών αποδόσεων και χαμηλών πολλαπλασιαστών και στη συνέχεια έδωσαν τη σκυτάλη στις τραπεζικές μετοχές που είχαν γράψει νέα χαμηλά, κάποιες και ιστορικά, και βελτίωσαν τις αποτιμήσεις τους λόγω πορείας ελληνικών ομολόγων, νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσδοκιών για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Σημειώνεται πως εκτός FTSE 25 οι μετοχές των Κρέτα Φαρμς, Profile, ΙΑΣΩ, Mermeren, ΕΚΤΕΡ, Centic και Quest καταγράφουν άνοδο από 45% έως και 80%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS