Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπαράζ αναβαθμίσεων της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα σε ΒΒ- από S&P στις 26/4 και από DBRS στις 3/5 σε ΒΒ/Β οδηγεί το 10ετές ομόλογο στο 3%

Μπαράζ αναβαθμίσεων της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα σε ΒΒ- από S&P στις 26/4 και από DBRS στις 3/5 σε ΒΒ/Β οδηγεί το 10ετές ομόλογο στο 3%
Μεγάλη Παρασκευή βράδυ 26/4 η Standard and Poor's θα αναβαθμίσει την Ελλάδα και μια εβδομάδα αργότερα η DBRS
Μπαράζ αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος θα σημειωθεί λίαν συντόμως από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS.
Στο πλαίσιο αυτό ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ 23:20 στις 26 Απριλίου την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ ή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.
Ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 3 Μαΐου 2019 επίσης κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη βαθμολογείται σε ΒΒ- από τον αμερικανικό οίκο Fitch.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα αιτιολογηθεί ως εξής
-Η οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης
-Η πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων και 10ετές που είναι τίτλος αναφοράς αποτελεί credit positive
-Οι τράπεζες ελέγχουν τον ρυθμό μείωσης των NPEs ενώ θα βοηθήσουν και προγράμματα όπως το APS ή Ιταλικό μοντέλο
-Θετικά επιδρά και η μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν έμφαση στις εκθέσεις – αναλύσεις τους σε δύο ζητήματα
Το ΑΕΠ
Τις τράπεζες.
Με το ΑΕΠ όσο αυξάνεται τόσο βελτιώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Εάν μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά το ΑΕΠ θα καταγραφόταν αισθητή βελτίωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.
Ως προς τις τράπεζες η ανάκαμψη τους, η μείωση των NPEs θα είναι σημαντικός καταλύτης για την επόμενη σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως έχει επισημανθεί πολύ έγκαιρα από το bankingnews το 2019 θα κλείσει με την Ελλάδα να έχει πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερη από την σημερινή υψηλότερη ΒΒ-.
Οι αναβαθμίσεις που έρχονται 26 Απριλίου και 3 Μαΐου με διαφορά μιας εβδομάδας θα επιδράσουν θετικά στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να τείνει να προσεγγίσει το 3% από 3,28% της τρέχουσας περιόδου.
Πρακτικά το spread Ελλάδος – Γερμανίας θα μπορούσε να κλείσει στις 300 μονάδες βάσης αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής αναπροσαρμογή και μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Πορτογαλίας.



Ήταν λάθος η ιδέα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Η πορεία και η εξέλιξη της οικονομίας και της αγοράς ομολόγων απέδειξε ότι ήταν λάθος οι θέσεις που υποστήριζαν την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Εάν η Ελλάδα είχε υιοθετήσει την λάθος λύση τότε ούτε θα είχε αναβαθμιστεί, ούτε θα μπορούσε να βγει στις αγορές, ούτε επενδυτικές προσδοκίες θα μπορούσε να καλλιεργήσει.
Δεν το αναφέρουμε κατόπιν εορτής αλλά το bankingnews ως οικονομικό μέσο ενημέρωσης είχε ξεκάθαρα ταχθεί από τα τέλη του 2017 κατά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα εγκλώβιζε την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο στασιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης