Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barron's: Συγνώμη Λονδίνο... η ΕΕ έχει μεγαλύτερα προβλήματα από το Brexit

tags :
Barron's: Συγνώμη Λονδίνο... η ΕΕ έχει μεγαλύτερα προβλήματα από το Brexit
Η συνεχής αναβολή του Brexit μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα
Η ΕΕ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα για να ασχοληθεί τόσο πολύ με το Brexit, υποστηρίζει ο Pierre Briançon, αναλυτής - αρθρογράφος στο Barron's, οποίος υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες πριν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν στη δική τους απόφαση για την μετάθεση της ημερομηνίας που το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ, ο προσεκτικός Mario Draghi περιέγραψε τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία.
"Η όλη συζήτηση, η οποία διήρκεσε εδώ και πολλά χρόνια, είναι πραγματικά μέρος της γενικής αβεβαιότητας που επικρέμεται πάνω από την ήπειρό μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την Τετάρτη, οι ηγέτες της ΕΕ επέκτειναν την παράταση που είχαν ήδη χορηγήσει στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May στις 31 Οκτωβρίου, η οποία δίνει τουλάχιστον στις επιχειρήσεις και στις αγορές έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο σοκ από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Υπάρχουν όμως μόνο τόσα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ακόμη και οι κυβερνήσεις για να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Ένα ζήτημα που συζητήθηκε έντονα από τότε που η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να επιβραδύνει πριν από μερικούς μήνες είναι εάν θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση.
Εάν άλλοι παγκόσμιοι κίνδυνοι, όπως ένας εμπορικός πόλεμος, υλοποιηθούν, ένα σκληρό Brexit μπορεί να ωθήσει την οικονομία βαθιά στην ύφεση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο άμεσος αντίκτυπος της εξόδου στην οικονομία της ευρωζώνης το 2019 θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 0,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι περίπου 1%.
Βέβαια, η ευρωζώνη μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένη από ό, τι ήταν πριν από 10 χρόνια για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιθέσεις πανικού στην αγορά.
Έχει δημιουργήσει εργαλεία και μέσα, όπως οι αρχές μιας τραπεζικής ένωσης ή ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης για κυβερνήσεις, τα οποία θα είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση μιας κρίσης.
Βέβαια, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν και η προσπάθεια είναι ελλιπής.
Η Ευρώπη διαιρείται πολιτικά μεταξύ ανατολής και δύσης, καθώς και βορρά και νότου.
Οι ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις βρίσκονται στην εξουσία στην Ιταλία και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης.
Το αντίστοιχο κόστος της μη συμφωνίας μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά.
Η Isabelle Mateos y Lago, επικεφαλής στρατηγικών στη BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, πιστεύει ότι «χωρίς αμφιβολία, η απόφαση να καθυστερήσει το Brexit έχει χαμηλότερο οικονομικό κόστος από την έξοδο στις 12 Απριλίου.
Ο λόγος είναι ότι παρόλο που οι εταιρείες μπορεί να είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο σενάριο, "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέχουν πολύ από την αποτυχία".
Η οικονομολόγος της BlackRock προσθέτει ότι "η εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική σε έξι μήνες εάν οι προετοιμασίες συνεχίσουν και στις δύο πλευρές".
Με άλλα λόγια, το οικονομικό κόστος της μη-συμφωνίας θα μετριαστεί εάν οι επιπλέον μήνες χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση των προσπαθειών.
Εν τω μεταξύ, η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Η Mateos y Lago και άλλοι επίσης επισημαίνουν ότι η εφησυχασμός αποτελεί κίνδυνο εάν η επέκταση δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας για το μέλλον.
"Ο κίνδυνος είναι ότι μια μειωμένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης οδηγεί σε αδράνεια", σημειώνει ο Silvia Dall'Angelo, ανώτερος οικονομολόγος της Hermes Investment Management.
Οι επανειλημμένες επεκτάσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι.
Δίνουν όλοι περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο.
Αλλά δίνουν επίσης την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί γιατί, όταν έρθει η ώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας απόφασης που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σκληρό Brexit, όσο ορθολογικό θα μπορούσε να είναι.
Αυτό ήταν προφανές σε όλο το δράμα της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ήρεμες σχετικά με τη δυνατότητα ενός μη-deal Brexit.
Οι φορείς δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις τους.
Απλώς αμφιβάλλουν ότι θα συμβεί ποτέ.
Ανεξάρτητα από την κατάσταση της βρετανικής πολιτικής και ανεξάρτητα από την ανερχόμενη "χορωδία" από εκείνους στην Ευρώπη που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει έρθει η ώρα για ριζοσπαστικές αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης