Τελευταία Νέα
Διεθνή

To χάος του Brexit συμπαρασύρει το Ευρωκοινοβούλιο - Τα νομικά προβλήματα

To χάος του Brexit συμπαρασύρει το Ευρωκοινοβούλιο - Τα νομικά προβλήματα
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε παράλυση τη νομοθετική λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου για πέντε χρόνια τουλάχιστον
Σε έναν απίστευτο κυκεώνα πολιτικών και νομικών προβλημάτων θα εμπλακεί το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω του χάους που επικρατεί με το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε παράλυση τη νομοθετική λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου για πέντε χρόνια τουλάχιστον.
Το Brexit μπορεί να μην συμβεί πριν την 31η Οκτωβρίου 2019, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν παράταση στην Βρετανία.
Αλλά αν οι Βρετανοί δεν καταφέρουν να λύσουν τις διαφορές τους έως τις 22 Μαΐου, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, γεγονός που θα οδηγήσει την ΕΕ αντιμέτωπη με τεράστιες πολιτικές και νομικές προκλήσεις.
Η διενέργεια ευρωεκλογών στη Βρετανία αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την καλή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και συνολικά τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με δύο νομικούς που μίλησαν στο CNBC.
Όχι μόνο η βρετανική συμμετοχή στις εκλογές θα διαστρεβλώσει τη νέα πολιτική ισορροπία που θα προκύψει στο νέο κοινοβούλιο, αλλά και θα βλάψει ανεπανόρθωτα την εγκυρότητα των μελλοντικών αποφάσεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Alberto Alemanno, καθηγητή του δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris και τον Benjamin Bodson, ερευνητή για το κοινοτικό δίκαιο στην UCLouvain.

«Στον αέρα» η κατανομή των εδρών

Οι ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν νέους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε πέντε χρόνια.
Μετά το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάστηκε για το γεγονός ότι 73 Βρετανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κατείχαν πλέον τις έδρες τους.
Η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει περισσότερες έδρες σε ορισμένες χώρες και να κρατήσει κάποιες από τις άλλες έδρες κενές για την ένταξη νέων χωρών στην Ένωση. Η απόφαση αυτή ανέφερε ότι το προσεχές κοινοβούλιο θα αποτελείται από 705 μέλη, από τα 751 σήμερα. και θα έδινε 27 επιπλέον έδρες σε 14 κράτη μέλη.
Ωστόσο, με την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για το τι πρέπει να κάνει με την κατανομή των εδρών.
Αν ακολουθήσει τους παλιούς κανόνες , σύμφωνα με τους οποίους εκλέγονται 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παραβιάσει την αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" - που σημαίνει ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Ισπανία θα εκπροσωπούνται λιγότερο από άλλες χώρες με παρόμοια πληθυσμιακά μεγέθη. επεσήμανε ο Alemanno, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αν όμως παραμείνουν οι νέοι κανόνες και 14 ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται να πάρουν 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, τίθεται το ερώτημα όταν αυτοί οι επιπλπεον βουλευτές του ΕΚ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δουλειά τους.

Σημαντικά πολιτικά προβλήματα

Πέραν των νομικών προβλημάτων, σημαντικά είναι και τα πολιτικά προβλήματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η ΕΕ.
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κατεύθυνση των μελλοντικών αποφάσεων.
«Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις στους Γάλλους, τους Πολωνούς, του Αυστριακούς, ότι η χώρα που εγκαταλείπει την ΕΕ για έχει λόγο στις μελλοντικές αποφάσεις.
Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNBC ο Manfred Weber, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Open Europe, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αναμένεται να συγκεντρώσει το 38% στη Βρετανία, αποτέλεσμα το οποίο αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα για την Ομάδα των Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης