Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις 20% στις συντάξεις χηρείας με κατάργηση ηλικιακών περιορισμών

tags :
Αυξήσεις 20% στις συντάξεις χηρείας με κατάργηση ηλικιακών περιορισμών
Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου
Κατά 20% θα αυξηθούν οι συντάξεις χηρείας με το πολυνομοσχέδιο για τις 120 δόσεις οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μέχρι την Μεγάλη Τρίτη.
Οι διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας βελτιώνουν τις αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλάζοντας τόσο τους ηλικιακούς περιορισμούς, όσο και το ύψος της τελικής παροχής.
Προβλέπει διπλές αυξήσεις, χωρίς όμως αναδρομικά, για χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων θανάτου που ήδη έχουν λάβει σύνταξη.
Με τις προωθούμενες διατάξεις καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών.
Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.
Αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό  από 50% σε 70%.
Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών.  
Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.
Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360 – 384 ευρώ.
Προβλέπεται τέλος, ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη  επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο  το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.
Αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας, η κ. Αχτσιόγλου, που μίλησε στο Open, τόνισε ότι «προχωράμε σε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα των χηρών, που μας είχαν θέσει σε πολλές συναντήσεις.
Το πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης χηρείας, από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και το δεύτερο είναι η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών»

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης