Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών «απειλή» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Για τον Τσίπρα διακυβεύονται πολλά αυτό το καλοκαίρι

FAZ: Ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών «απειλή» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Για τον Τσίπρα διακυβεύονται πολλά αυτό το καλοκαίρι
«Εάν όμως ξεσπάσει το ερχόμενο καλοκαίρι νέα μεγάλη πυρκαγιά με πολλά θύματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει και την τελευταία ελπίδα να φτάσει τη ΝΔ» επισημαίνει η FAZ
Ως «απειλή» για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η FAZ τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι σε δημοσίευμα με αφορμή τα πορίσματα της επιτροπής Georg Goldammer (που συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η FAZ επισημαίνει «είναι όμως αμφίβολο εάν η πολιτική εισακούσει τις παραινέσεις των ειδικών εν ευθέτω χρόνω και, κυρίως, εάν μπορεί να τις επιβάλλει, εν ανάγκη κόντρα και στα συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων, όπως των επαγγελματιών πυροσβεστών.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης κατέδειξαν ότι στην Ελλάδα συχνά δεν αρκεί η ανάλυση λαθών και η νομοθέτηση καθώς οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά.
Για τον Τσίπρα και το κόμμα του διακυβεύονται πολλά αυτό το καλοκαίρι.
Η καταστροφή στο Μάτι δεν έβλαψε μεν την κυβέρνηση, όπως έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις θερινές διακοπές του 2018.
Για τους περισσότερους Έλληνες ήταν ένα συνονθύλευμα παραλείψεων που μαζεύτηκαν μετά από πολλές δεκαετίες.
Τώρα ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα κοινωνικοπολιτικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ.
Το αργότερο τον Οκτώβρη άλλωστε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.
Εάν όμως ξεσπάσει το ερχόμενο καλοκαίρι νέα μεγάλη πυρκαγιά με πολλά θύματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει και την τελευταία ελπίδα να φτάσει τη ΝΔ».
Όσον αφορά την έρευνα Goldammer, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει «[…] Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι συγκλονιστικό, αν και με τρόπο που απαλλάσσει, έστω εν μέρει, την νυν ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε ασφαλώς να ήταν και μια ιδιοτελής προσδοκία των εντολοδόχων.
Διότι η ασάφεια των αρμοδιοτήτων και η έλλειψη συντονισμού στην καταπολέμηση πυρκαγιών όπως και η παράνομη δόμηση σε μη κατάλληλες περιοχές ή η απουσία ενός συστήματος εθελοντών πυροσβεστών είναι μια κληρονομιά δεκαετιών.
Στη νυν κυβέρνηση […] μπορεί να επιρρίψει όμως κανείς ότι και η ίδια και παρότι είχε υποσχεθεί τη ρήξη με το παρελθόν, έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα εν μέρει γνωστά κακώς κείμενα».
Μεταξύ αυτών, «το αλαλούμ αρμοδιοτήτων» αλλά και «νομικά κενά (εν μέρει πολιτικά θεμιτά από ομάδες συμφερόντων)».
«Σε ελεύθερη μετάφραση ορισμένες γραμμές της έκθεσης θα μπορούσαν να συνοψιστούν με τη φράση ότι στο πεδίο της καταπολέμησης πυρκαγιών στην Ελλάδα συχνά η δεξιά δεν ξέρει τι ποιεί η αριστερά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση εμπεριέχει μεν μια σειρά λεπτομερών προτάσεων για έναν θεσμικό εξορθολογισμό, όπως την πιο ενεργό συμμετοχή της ακτοφυλακής στην πρόληψη και την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, την ίδια ώρα όμως «[…] οι συντάκτες καθιστούν σαφές ότι αυτά δεν επαρκούν εάν δεν δοθεί ανάλογη αξία και στην πρόληψη πυρκαγιών.
Διότι ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών δεν συναρτάται μόνον με θερμότερα και πιο ξηρά καλοκαίρια αλλά και με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ άλλων και με την ευημερία της χώρας που ενισχύθηκε μετά την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981.
Σε αντίθεση με μισό αιώνα πριν και στην Ελλάδα τα δάση αξιοποιούνται οικονομικά πλέον ελάχιστα από τους πολίτες.
Όλο και λιγότεροι μελισσοκόμοι, ξυλοκόποι και έμποροι ρετσινιού ζουν από τα δάση και όλο και σπανιότερα υπάρχουν εκεί βοσκοτόπια» με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα ξηρής καύσιμης ύλης.
Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή προτείνει στην κυβέρνηση την έναρξη μίας δημόσιας αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διαχείρισης των δασών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης