Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ωρολογιακή βόμβα το εταιρικό χρέος των 9 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

tags :
Νέα ωρολογιακή βόμβα το εταιρικό χρέος των 9 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Κάθε ύφεση από τα μέσα της δεκαετίας του '80 συνέπεσε με αυξημένα επίπεδα εταιρικού χρέους προς ΑΕΠ
Μια νέα ωρολογιακή βόμβα δείχνει να βρίσκεται στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας, με το εταιρικό χρέος να έχει διπλασιαστεί από την τελευταία ύφεση, φτάνοντας στο αστρονομικό ποσό των 9 τρισ δολαρίων.
Φυσικά, υπήρχαν άλλα κολοσσιαία εταιρικά χρέη σε όλη την ιστορία, τα οποία τελείωσαν άσχημα, προκαλώντας συνήθως τις διάφορες κρίσεις.
Στην πραγματικότητα, ο λόγος του εταιρικού χρέους προς το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 40% πριν από κάθε μία από τις τρεις τελευταίες περιόδους ύφεσης, αλλά αυτή τη φορά η εικόνα έχει ξεπεράσει την ιστορία.
Σύμφωνα με το Forbes, ο λόγος του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού χρέους προς το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι τώρα σχεδόν στο 50%.
Κάθε ύφεση από τα μέσα της δεκαετίας του '80 συνέπεσε με αυξημένα επίπεδα εταιρικού χρέους προς ΑΕΠ - ιδιαίτερα η οικονομική κρίση του 2007-2008, η φούσκα dot-com του 2000 και η επιβράδυνση της δεκαετίας του '90.
Αλλά αυτή τη φορά η φούσκα του εταιρικού χρέους είναι μεγαλύτερη από ό, τι πριν, και το επικίνδυνο εταιρικό χρέος αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία...

Μέχρι το 2023, περίπου 4,88 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτού του χρέους έχουν προγραμματιστεί να ωριμάσουν.
Και λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καταβάλλουν τους τόκους για το χρέος τους, το οποίο αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων (IIF).
Εκτός αυτού, ο πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος χρέους είναι πιο επικίνδυνος από χρεόγραφα με πιστοληπτική διαβάθμιση BBB - μόλις ένα βήμα από το "σκουπίδια".
Αυτό είναι κυριολεκτικά το πιο δύσκολο περιβάλλον εταιρικών ομολόγων που έχει δει ποτέ η αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης