Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Ιδιαίτερα θετική η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές

tags :
ΓΣΕΒΕΕ: Ιδιαίτερα θετική η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές
Συνάντηση του προεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο
«Στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένο ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που να δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες που άντεξαν και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές κατά την διάρκεια της κρίσης».
Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με την οποία γνωστοποιείται ότι η Συνομοσπονδία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, «προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να υιοθετηθούν οι διαχρονικές προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για ρεαλιστική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, με στόχο τόσο την δημιουργία προϋποθέσεων αποπληρωμής τους, όσο και την εισροή εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία».
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι ήδη μια πολύ σημαντική ρύθμιση έχει υιοθετηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 4529/2018 περί ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών, «όπου το διαχρονικό πρόβλημα απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μη μισθωτών επιλύθηκε, καθώς αποσυνδέθηκε από τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης» όπως σημειώνεται.
Πέραν αυτού και σύμφωνα με την ενημέρωση κατά την χθεσινή (15/4) συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας με τον κ. Πετρόπουλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ρύθμιση που προωθείται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ δημιουργώντας προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Ενδεικτικά αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ ότι:

«• Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018.
• Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2002. Θα προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1/1/2002 έως και 31/12/2016 με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.
• Θα προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.
• Θα είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
• Για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1/1/2019 και εφεξής
• Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ., ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κλπ.
• Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα είναι μέχρι τις 30/9/2019

Όπως είναι προφανές εφόσον υιοθετηθούν οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις:

• θα δημιουργήσουν ισχυρές προϋποθέσεις μείωσης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία,
• χιλιάδες επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης που έχουν εισέλθει λόγω της 10ετους οικονομικής κρίσης,
• θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι,
• θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων».

Τέλος, καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η ρεαλιστική και οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρατηρείται να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη δυναμική, σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Αναμένουμε την υιοθέτηση των παραπάνω ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίηση μας για την μέχρι τώρα εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης