Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παραμένει η πρόκληση της κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Fitch: Παραμένει η πρόκληση της κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το σχόλιο της Fitch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα αποτελέσματα από την εποπτική διαδικασία αναθεώρησης και αξιολόγησης (SREP) της ΕΚΤ ενδέχεται να ωθήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των πλαισίων διαχείρισης κινδύνων, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι περαιτέρω δαπάνες για τη διαχείριση κινδύνων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, της υποτονικής αύξησης των δανείων και του υψηλού ανταγωνισμού.
Η συνεχιζόμενη πίεση στην κερδοφορία θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη συνολική πιστοληπτική ικανότητα του τραπεζικού τομέα και να περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις ανοδικά, αλλά τα ενισχυμένα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου θα είναι εν τέλει θετικά.
Τα αποτελέσματα της SREP για το 2018, που δημοσιεύθηκαν στις 8 Απριλίου 2019, δεν δείχνουν σημαντική βελτίωση στο συνολικό προφίλ κινδύνου των τραπεζών, με μόλις δύο εξ αυτών να ξεφεύγουν από την κατηγορία υψηλού κινδύνου και ακόμη δεν θεωρούνται χαμηλού κινδύνου οι τράπεζες.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 1 (CET1) αυξήθηκε από 10,1% σε 10,6%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων συστημικού κινδύνου, αυξήθηκε στο 11,5% από 10,6%.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ βρίσκονται άνετα πάνω από αυτά τα επίπεδα, με σταθμισμένο μέσο CET1 στο 14,7% στο τέλος του 2018, σύμφωνα με τον πίνακα στοιχείων της ΕBA.

Image

«Η διαδικασία SREP αποκάλυψε πως η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για το κεφάλαιο αυξήθηκαν οριακά.
Αυτό φαίνεται να αντιβαίνει στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και θα μπορούσε να συνδεθεί με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ιδιοσυγκρασιακών κινδύνων σε μεμονωμένες τράπεζες.
Η αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.
Η κερδοφορία είναι η πιο διαδεδομένη ποσοτική αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η σταθμισμένη μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της ΕΕ ήταν περίπου 6,5% για σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ.
Η πίεση για τα έσοδα από τόκους παραμένει ανοιχτή, αλλά οι προσδοκίες των τραπεζών βελτιώθηκαν ελαφρώς.
Μόνο το 19% των τραπεζών αναμένει, τον Απρίλιο, περαιτέρω επιδείνωση του περιθωρίου τους επόμενους έξι μήνες, σε αντίθεση με το 37% των οντοτήτων που ανέφεραν αρνητικές επιδράσεις τον Απρίλιο και 31% τον περασμένο Οκτώβριο. (…)
Ο μέσος σταθμισμένος δείκτης κόστους/εισοδήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκεται στο χαμηλό εύρος 60% για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της EBA, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση του κόστους και μείωση του κέρδους, με αποτέλεσμα ελαφρά επιδείνωση στο 64,6% στο τέλος 2018.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει άνω του 3%.
Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 40% από το 2014», αναφέρεται στην έκθεση.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης