Διεθνή

Νέα καταδίκη για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νέα καταδίκη για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλη μία καταδίκη για την Τουρκία από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα (16/4) την Τουρκία για την "παράνομη" κράτηση υψηλόβαθμου δικαστή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αναφέρει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
Η κράτηση του δικαστή του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλπαρσλάν Αλτάν "στηρίχθηκε σε μια απλή υπόνοια συμμετοχής σε μια εγκληματική οργάνωση" και "ο βαθμός αυτός υποψίας δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει τη διαταγή να τεθεί υπό κράτηση ένας δικαστής που έχει έδρα στους κόλπους ενός ανώτατου δικαστηρίου", υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του.
Η ευρωπαϊκή αυτή δικαστική αρχή επιδίκασε επίσης την Τουρκία την καταβολή στον Αλτάν αποζημίωσης για πρόκληση ηθικής βλάβης ύψους 10.000 ευρώ.
Η κράτησή του συνιστά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παραβίαση των διατάξεων που αφορούν το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Αλπαρσλάν Αλτάν, ο οποίος ήταν ύποπτος σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές για "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση" μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τέθηκε υπό κράτηση στις 20 Ιουλίου του 2016.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, δικαστές και εκπαιδευτικοί, συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, σε άνευ προηγουμένου ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τις οποίες εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές.
Αυτές είχαν κυρίως στόχο φερόμενους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ως "εγκέφαλο" του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι αποπέμφθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις υπηρεσίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης