Πολιτική

Γερμανικές αποζημιώσεις: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ψήφισμα για τη διεκδίκηση τους - Γερμανία: Το θέμα έχει λήξει οριστικά

tags :
Γερμανικές αποζημιώσεις: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ψήφισμα για τη διεκδίκηση τους - Γερμανία: Το θέμα έχει λήξει οριστικά
Ιστορικής σημασίας η απόφαση
(upd5) Ψήφισμα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Τετάρτη 17/4 η Βουλή σε μια ιστορικής σημασίας συνεδρίαση και απόφαση της, με το Βερολίνο ωστόσο να διαμηνύει ότι το θέμα έχει λήξει οριστικά.
Με το ψήφισμα αυτό θα προσδιορίζονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής καθώς η Βουλή θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να κινήσει όλες τις δέουσες ενέργειες - διπλωματικές και νομικές - για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση αυτή γίνεται, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης.
Επί της ουσίας η Βουλή ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί ενώ κατόπιν των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, ακολούθησε ψηφοφορία επί της πρότασης που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει επί του θέματος η ελληνική κυβέρνηση, με τελική έγκριση της εν λόγω πρότασης.
Η σύντομη αυτή πρόταση, η οποία έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ και της Ενωσης Κεντρώων (το ΚΚΕ παρουσίασε τη δική του πρόταση) επισημαίνει ότι «η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Έκθεση της Επιτροπής οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν πρώτον σε πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, δεύτερον σε πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων, τρίτον σε αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τέταρτον σε επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Είναι θέμα εθνικό όχι κομματικό

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν μπορεί να μετατραπεί σε ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «κόντρες» για το ζήτημα και επιθέσεις στην κυβέρνηση, καθώς «το θέμα αυτό δεν αφορά την… περίοδο Βαρουφάκη.
Αφορά ένα θέμα ηθικό».
Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί και φόρο τιμής προς τα θύματα «Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής.
Αλλά και στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ».
Τόνισε ότι υπήρξαν άνθρωποι που αντιστάθηκαν στον ναζισμό και στην ίδια τη Γερμανία «και ίσως σε αυτούς, και ήταν πολλοί και πολλές, να οφείλουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό.
Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε.
Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε.
Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος».

Μητσοτάκης: Η ΝΔ χειρίστηκε με επάρκεια και ρεαλισμό το συγκεκριμένο θέμα

Τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει τη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια των χρόνων, σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων αλλά και το κατοχικό δάνειο, τόνισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αποφάσισα να μιλήσω για το θέμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «για τρεις λόγους.
Πρώτος λόγος το να τιμήσω μία συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα θέμα εθνικού χαρακτήρα.
Δεύτερον γιατί είναι υποχρέωση και δικιά μου να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα από τα παιχνίδια εντυπώσεων της κυβέρνησης.
Και τρίτον για να περιγράψω ποια είναι η θέση της ΝΔ για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών».

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που πάντα στήριξε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Την ανάγκη το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων να μην μετατραπεί σε «εργαλείο» για μικροπολιτικά παιχνίδια, τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του Κοινοβουλίου.
Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα από τα κόμματα που στήριξε ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το  ΠΑΣΟΚ υποστήριξε κάθε κίνηση και κάθε ενέργεια διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας, υποστήριξε σθεναρά τον Μανώλη Γλέζο, τον Γιάννη Σταμούλη για τη σφαγή στο Δίστομο.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς.
Αφορά ζητήματα που οφείλουμε να τα αγγίζουμε με προσοχή».

Γερμανία: Το θέμα έχει λήξει οριστικά

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος St. Seibert, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση στην ελληνική βουλή.
Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορικής της ευθύνης.
Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα», μεταδίδει η Deutsche Welle.
Όπως συνέχισε, «τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών».
Η στάση αυτή σαφώς σχετίζεται με τους γερμανικούς φόβους, ότι ακόμη και με την έναρξη ενός διαλόγου με την Ελλάδα επί του θέματος, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για αιτήματα και άλλων χωρών που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή.
Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η Σερβία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη των ελληνικών αιτημάτων έναντι της Γερμανίας, ενώ η Πολωνία έχει ήδη διατυπώσει διεκδικήσεις ύψους 800 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί του ΓΛΚ για το ύψος των Γερμανικών οφειλών

Στο πόρισμα συμπεριλαμβάνεται και η προσθήκη της εκτίμησης που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ακριβές ύψος των Γερμανικών οφειλών.
Το ΓΛΚ έχει υιοθετήσει δύο προσεγγίσεις.
Στην πρώτη επικαλείται την Συνδιάσκεψη των Παρισίων υπολογίζοντας τις αξιώσεις της Ελλάδας από την Γερμανία σε 6.741.070.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, δηλαδή 309.498.827.179,51 ευρώ με σημερινές τιμές.
Στην δεύτερη γίνεται αξιοποίηση του αρχειακού υλικού και οι αξιώσεις της Ελλάδας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ.
Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί το ποσό του κατοχικού δανείου (10.344.859.092 ευρώ), η απαίτηση για αποθετικές ζημίες (33.873.928.462 ευρώ) και η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος (53.886.160.462 ευρώ) με αποτέλεσμα το σύνολο των Γερμανικών οφειλών να υπολογίζεται στα 269.547.005.854 ευρώ.
Το ΓΛΚ δεν έχει συμπεριλάβει σε κανέναν από τους δύο υπολογισμούς τις απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή λόγω αναπηριών εξαιτίας των κατοχικών στρατευμάτων.
Υιοθετώντα δύο προσεγγίσεις, το ΓΛΚ υπολογίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους.
Σε αυτήν την προσέγγιση δεν περιλαμβάνονται οι αξιώσεις από τους θανάτους από τον λιμό ή ασθένειες.
Με υπολογισμό κι αυτών των αξιώσεων, το ΓΛΚ προσδιορίζει τις Ελληνικές αξιώσεις σε 107.268.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει προς την χώρα μας και τις πολεμικές επανορθώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με το ΓΛΚ, από το ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων καταβλήθηκαν μόνο 7.275.380 χρυσά μάρκα, με το υπόλοιπο ποσό να υπολογίζεται σε 9.189.270.837 ευρώ με σημερινές τιμές.

Δική του πρόταση κατέθεσε το ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να θέσει ευθέως χωρίς περιστροφές τη διεκδίκηση για το σύνολο των αποζημιώσεων – επανορθώσεων

Τη δική του πρόταση απόφασης, προκειμένου η κυβέρνηση «να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων» κατέθεσε το ΚΚΕ στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Την απόφαση του ΚΚΕ ανέγνωσε νωρίτερα σήμερα η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.
«74 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.
74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:
- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα
- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την ''Διάσκεψη των Συμμάχων'' στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946 )
- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων
- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις.
Με πρόσχημα ότι ''δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα'' αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να ''έρθει η κατάλληλη στιγμή''.
Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων.
Άλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.
Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.
Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, την διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων» αναφέρει στην πρόταση του το ΚΚΕ.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Την θέση ότι με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.
«Ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.
Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Μηταφίδης, ο οποίος παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κ.Τζαβάρας είπε ότι «σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα».
Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.
«Αν θέλουμε την ικανοποίηση των επιδιώξεών μας, τότε πρέπει να πάψουμε αντιμετωπίζουμε το θέμα ως θέμα για επικοινωνιακή αξιοποίηση αλλά σε άλλο επίπεδο διότι «πολιτική σημαίνει να λάβουμε πολιτική απόφαση», είπε ο κ.Τζαβάρας, τονίζοντας ότι υπάρχει πεδίο να ασχοληθούμε, να το μελετήσουμε και να αγωνιστούμε, πλην όμως να οργανώσουμε τα πράγματα μεθοδικά και συστηματικά σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο.
Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας και είπε ότι « με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς» ενώ ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια και υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ.

Ενεργές οι αξιώσεις της Ελλάδας

Στο πόρισμα αναφέρονται ενδεικτικά μια σειρά από ημερομηνίες σταθμούς που δείχνουν πως η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της επί των γερμανικών οφειλών.
«1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
1952-Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του "Κατοχικού Δανείου".
1966-υπ. αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι "οι πληροφορίες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το "Κατοχικό Δάνειο" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την υπ. αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωση της απάντησε ότι "ουδέποτε συνήγαγε... ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Αρνήθηκε πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.
1995-Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του "Κατοχικού Δανείου". Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση Τύπου του υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.
1944-Υπηρεσιακή έκθεση Ι. Λαμπρούκου, τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
1946-Υπηρεσιακή έκθεση Αθανασίου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.
1963-Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».
Πέραν των προαναφερομένων, η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι «αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εκ προοιμίου δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).
Ιδίως για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 17/4 07:13)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης