Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ρυθμοί … χελώνας της ΡΑΕ κόστισαν την άδεια εμπορίας ρεύματος σε σκανδιναβική εταιρεία

tags :
Οι ρυθμοί … χελώνας της ΡΑΕ κόστισαν την άδεια εμπορίας ρεύματος σε σκανδιναβική εταιρεία
Διαμαρτυρίες από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις για την ολιγωρία που επιδεικνύει η Αρχή

Παράπονα και από το εξωτερικό εκφράζονται για τα αργά αντανακλαστικά που συχνά επιδεικνύει η ΡΑΕ, όπως προέκυψε στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης πρεσβείας σκανδιναβικής χώρας με αξιόλογο ενεργειακό προφίλ. 
Μάλιστα, στο περιστατικό που συζητήθηκε σε «πηγαδάκια» στο τέλος της εκδήλωσης, η ολιγωρία της Αρχής είχε ως συνέπεια εταιρεία προερχόμενη από τις Βόρειες Χώρες να χάσει την άδεια εμπορίας ρεύματος και έτσι να αναγκαστεί να διακόψει τη δραστηριότητά της, την οποία ασκούσε εδώ και χρόνια στις βαλκανικές αγορές από την Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, 6 μήνες πριν εκπνεύσει η άδεια, η εταιρεία (η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στη Σκανδιναβία) απευθύνθηκε στη ΡΑΕ για να ρωτήσει ποια είναι η διαδικασία για την παράταση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριοποίησή της.
Ωστόσο, η Αρχή επέλεξε να απαντήσει την παραμονή λήξης της άδειας, για να ενημερώσει την επιχείρηση πως εκπνέει σε ένα 24ωρο και επομένως ότι δεν μπορεί να γίνει πλέον τίποτα.
Όπως είναι φυσικό, αν η ενημέρωση είχε γίνει έγκαιρα, τότε η σκανδιναβική εταιρεία θα μπορούσε να αιτηθεί παράταση ή έστω να υποβάλει αίτηση για νέα άδεια.
Αντίθετα, μένοντας στο σκοτάδι από τη ΡΑΕ για έξι μήνες, έχασε τη δυνατότητα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το μητρώο συμμετεχόντων.
Κάτι που σημαίνει πως υποχρεώθηκε να διακόψει τη δραστηριοποίησή της, χάνοντας έσοδα από το trading στα Βαλκάνια.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η επιχείρηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για νέα άδεια, ζητώντας διευκρινίσεις από τη ΡΑΕ σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Αδειοδοτήσεων της Αρχής δεν της έχει προς το παρόν απαντήσει.

Πληθώρα διαμαρτυριών

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις διαμαρτυρίες εκπροσώπων της αγοράς για τις πολλαπλές ταχύτητες που επιδεικνύει η Αρχή στη διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων.
Κι αυτό γιατί ορισμένες άδειες καθυστερούν εξαιρετικά, τη στιγμή που άλλες εκδίδονται αρκετά πιο γρήγορα.
Όσον αφορά πάντως τις περιπτώσεις «αργών ταχυτήτων», ένα από τα ενδεικτικότερα παραδείγματα είναι η εγγραφή στο μητρώο ΕΣΦΑ.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι ελάχιστα, ο χρόνος επεξεργασίας ξεπερνάει το ένα έτος.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για τεράστιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι η εγγραφή στο μητρώο ΕΣΦΑ είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ.

Έτσι, υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα, γιατί δεν είναι παρούσες στο μητρώο.
Την ίδια στιγμή, στις ελληνικές καλένδες έχει παραπεμφθεί και το αίτημα αύξησης ισχύος μεγάλου εγχώριου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι αυτό, γιατί παρά το γεγονός ότι το αίτημα έχει υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια, ακόμη αγνοείται η τύχη του.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης