Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες πιέσεις σε τράπεζες και ΟΤΕ επέδρασαν στο ΧΑ -0,30% στις 773 μον. – Σταθεροποίηση σε ομόλογα, 3,32% και CDS 320 μ.β

Ελεγχόμενες πιέσεις σε τράπεζες και ΟΤΕ επέδρασαν στο ΧΑ -0,30% στις 773 μον. – Σταθεροποίηση σε ομόλογα, 3,32% και CDS 320 μ.β
Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ενδοσυνεδριακά, τις 778 μονάδες, σε υψηλά 10 μηνών επίπεδα από τις 26/6/2018 (779,99 μονάδες).
(upd12)Ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με την Πειραιώς στο -1,91% ενώ τα κέρδη των Jumbo +2,93%, ΑΔΜΗΕ +1,69%, ΕΛΠΕ +1,19% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες του δεικτοβαρή ΟΤΕ -1,92% που έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να ξεπεράσει το ισχυρό σημείο αντίστασης των 780 μονάδων αν και τις προσέγγισε οριακά.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με απώλειες έκλεισαν Eurobank -1,54% και Alpha Bank -0,75% ενώ αμετάβλητη η Εθνική....

Μειωμένος εμφανίστηκε ο όγκος συναλλάγων ενώ αύριο Πεμπτη 17/4 θα πραγματοποιηθεί η λήξη των παραγώγων μηνός Απριλίου λόγω της διακοπής των συνεδριάσεων από το Πάσχα των Καθολικών την Παρασκευή 19/4 και Δευτέρα 22/4.

Το bankingnews από τις 15 Απριλίου ανέφερε ότι η βιαιότητα και η ταχύτητα της ανόδου ειδικά στις τράπεζες θα εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια.
Οι 780 μονάδες και ακολούθως οι 800 μονάδες είναι τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και μπορεί Santander και Nomura να προεξοφλούν 850 μονάδες στο χρηματιστήριο σε βάθος εβδομάδων αλλά βραχυπρόθεσμα η αγορά χρήζει προσοχής.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται παρά τις διορθώσεις σε μετοχές και ομόλογα γιατί οι επενδυτές επανατιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο που μετριάζεται αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει δομικά τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.
Η χώρα έχει βγει ήδη στις αγορές με την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου και την  νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου με αποτέλεσμα τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος που θα σημειωθούν λίαν συντόμως από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS.
Από την άλλη οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με βάση τις προβολές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η εμφανής – ακόμη τουλάχιστον – αδυναμία έκδοσης ομολόγου λήξης πέραν του 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…. αποτελούν τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο δανεισμό και μόνο με την επενδυτική βαθμίδα θα μπορεί η νέα κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα που θα λήγουν πέραν του ορόσημου που έχει καθοριστεί δηλαδή το 2032.
Σήμερα σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά  ομολόγων με 10ετές ομόλογο στο 3,32% με προοπτική το 3% ενώ το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει βελτιωθεί  στις 320 μονάδες βάσης προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 69 μονάδες βάσης..
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των  αναλυτών της Capital Economics το spread ελληνικών και ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσει από τις 70 μονάδες βάσης σήμερα, στις 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2019, γεγονός που αντανακλά τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, τη δημοσιονομική πίεση και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο τονίζοντας ότι η Ιταλία και όχι η Ελλάδα ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Lamda ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,09% και στο πρώτο πεντάλεπτο καταγράφηκαν τα υψηλά  της ημέρας στο +0,45% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμά του κατέγραψε οριακές απώλειες -0,07%.
Λίγο πριν τις 11:15 εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Αlpha Bank -2,54% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,63% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,51%.
Περί τις 13:15 οι τράπεζες γύρισαν σε θετικό πρόσημο και σε συνδυασμό με τις ήπιες στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,32%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες με πτώση -0,91%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 773 μονάδες έχοντας υψηλό στις 778,23 μονάδες και χαμηλό στις 771,82 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 735 χιλ. τεμάχια αξίας 1,42 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ  53 χιλ. τεμάχια αξίας 492 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 208 χιλ. τεμάχια αξίας 3,85 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.

Τα νέα των τραπεζών

Στελέχη της Ισπανικής τράπεζας Santander και της Ιαπωνικής Nomura υποστηρίζουν στο bankingnews ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλη Μαΐου 2019 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως τις 850 μονάδες
Επίσης, υποστηρίζουν ότι στις 13 Μάιου 2019  θα αναβαθμιστούν στους δείκτες της MSCI η Εθνική τράπεζα και η Eurobank ενώ εκτιμάται ότι οι εισροές θα φθάσουν τα 100 εκατ μετοχές για την Eurobank και 27-30 εκατ μετοχές για την Εθνική τράπεζα.
Πετυχημένη συναλλαγή αναμένεται να αποτελέσει για την Εθνική η πώληση χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα και σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές των δύο βασικών μονομάχων, της κοινοπραξίας Elliott- Centerbridge και της Fortress διαμορφώνονται, με βάση και τους όρους των προτεινόμενων συμβάσεων, σε επίπεδα υψηλότερα του 22% των 950 εκατ ευρώ....δηλαδή 210 εκατ ευρώ.
Παρ ότι η προσφορά των Elliott –Centerbridge φαίνεται να προηγείται, είναι πιθανόν να ζητηθούν από την Εθνική βελτιώσεις.

 Τα εταιρικά νέα

Τα αποτελέσματα του ομίλου Ελλάκτωρ ήταν αναμενόμενα ζημιογόνα για το σύνολο του 2018, καθώς στο εννεάμηνο του έτους η νέα Διοίκηση Καλλιτσάντση είχε συνειδητά επιλέξει να σχηματίσει μία σειρά από προβλέψεις με αρνητική επίδραση, στο πλαίσιο της πλήρους χαρτογράφησης των δραστηριοτήτων του ομίλου, της αναγνώρισης των ζημιογόνων έργων και της «κάθαρσης» του ισολογισμού.
Ειδικότερα στα 25,8 εκατ. ευρώ ήταν οι ζημίες της Ελλάκτωρ το 2018, έναντι κερδών 39,7 εκατ. το 2017 ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Ελλάκτωρ το 2018 διαμορφώθηκε σε 1.857,3 εκατ. ευρώ
Την υπογραφή δανειακής σύμβασης νέου κοινοπρακτικού δανείου 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ η οποία  θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 1.5.2019.
Η Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ ανακοινώνει ότι στις 16 Απριλίου 2019 υπεβλήθη από την TITAN Cement International S.A. νέα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών και προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. με αντάλλαγμα νέες μετοχές της TITAN Cement International S.A με σκοπό την εισαγωγή της ΤΙΤΑΝ στο Euronext Βρυξελλών
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Δημόσια Προσφορά είχε αποτύχει καθώς δεν εκπληρώθηκε η προϋπόθεση του ελάχιστου αριθμού αποδοχής

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 740 -750 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 770-780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 620 - 630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα σε εισόδημα, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση
Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
Είναι σαφές ότι το «πακέτο» των νέων φοροελαφρύνσεων θα συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος «σήμα» προς τις αγορές, ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις των μνημονίων.
Το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και είναι ένα διάστημα που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.
Η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αναμένεται να αλλάξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του παραλιακού μετώπου
Πρωταγωνιστής της Αθηναϊκής Ριβιέρας αναδεικνύεται η Άκτωρ, η οποία μετά την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου ανέλαβε για 40 χρόνια την αξιοποίηση της μεγαλύτερης μαρίνας της Ελλάδας, τη μαρίνα Αλίμου.
Το έργο ένα από τα μεγαλύτερα που γίνονται αυτή τη στιγμή προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019, ενώ προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο Β`φάσης της Ανάπλασης που είναι η δημιουργία οικολογικού πάρκου.
Στο γεγονός ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν με επιταχυνόμενους ρυθμούς προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα μία συμφωνία, αναφέρθηκε σήμερα (17/4) ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τόκιο, Toshimitsu Motegi, στον απόηχο της έναρξης του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, την ίδια στιγμή που τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα «βλέμματα» σταμμένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,25%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,29% στις 3263,12 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,02% στις 30124,68 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με έκδηλη την ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενώ από την άλλη, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (17/4/2019) για την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,65%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,05%, ο S&P στο +0,18%, ο Nasdaq με κέρδη +0,46% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,52% (8,62 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς και ακολούθησαν Εurobank και Alpha Bank και αμετάβλητη η Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9280 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4480 ευρώ με πτώση -0,75% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,6920 ευρώ με πτώση -1,91% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7330 ευρώ με πτώση -1,54% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3840 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2135 ευρώ με άνοδο +0,95% με όγκο 159 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,28 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές -  Πιέσεις στον ΟΤΕ 

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Lamda.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,09 ευρώ με πτώση -0,03% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ με πτώση -1,92% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7940 ευρώ με πτώση -0,72% και αποτίμηση 416 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8060 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,36 ευρώ με άνοδο +0,11% και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,02 με πτώση -1,35% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,53 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,28 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 9,69 ευρώ με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,15 ευρώ με άνοδο +2,93% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,42 ευρώ με πτώση -2,39% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,60 ευρώ αμετάβλητος και με την κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0887 ευρώ με άνοδο +1,84% με την κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ..

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,32% και το CDS 320 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,32% μετά το πρόσφατο ράλι.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70%.  
Σήμερα επιδείνωση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,63% το 10ετές.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 69 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,62% με απόδοση αγοράς 1,63% και απόδοση πώλησης 1,60%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,04 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,56% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,84  μονάδες βάσης και απόδοση 3,11% με απόδοση αγοράς 3,12% και απόδοση πώλησης 3,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,31% με απόδοση αγοράς 3,32% και απόδοση πώλησης 3,30%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,81 μονάδες βάσης και απόδοση 3,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,35 μονάδες βάσης και απόδοση 4,05%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,26 μονάδες βάσης και απόδοση 4,25%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 340 μονάδες βάσης..
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 320 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,20% ή 320 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα μετά το ράλι

Ήπιες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας με το 10ετές Ιταλικό να βρίσκεται στο 2,59%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/4/2019 στο +0,08% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,12% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης