Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Είναι θέμα εθνικό όχι κομματικό

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Είναι θέμα εθνικό όχι κομματικό
«Μία συνεδρίαση φόρος τιμής προς τα θύματα του ναζισμού», χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν μπορεί να μετατραπεί σε ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «κόντρες» για το ζήτημα και επιθέσεις στην κυβέρνηση, καθώς «το θέμα αυτό δεν αφορά την… περίοδο Βαρουφάκη.
Αφορά ένα θέμα ηθικό».
Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί και φόρο τιμής προς τα θύματα «Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής.
Αλλά και στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ».
Τόνισε ότι υπήρξαν άνθρωποι που αντιστάθηκαν στον ναζισμό και στην ίδια τη Γερμανία «και ίσως σε αυτούς, και ήταν πολλοί και πολλές, να οφείλουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό.
Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε.
Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε.
Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος».
Προσέθεσε ότι «δεν  μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν.
Και το λέω αυτό, έχω υποχρέωση να το πω, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν.
Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη». 
Δικαιολόγησε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν τέθηκε νωρίτερα προς συζήτηση στη Βουλή, υποστήριξε ότι «Η διακομματική επιτροπή της Βουλής το πόρισμα της οποίας συζητάμε σήμερα ολοκλήρωσε τις εργασίες της ήδη από τον Ιούλιο του 2016.
Στην καρδιά δηλαδή μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από την μνημονιακή διαπραγμάτευση.
Και επιλέξαμε να μην εισάγουμε την Έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής τότε.
Για να μην υπάρξει καμία σκιά.
Για να μην δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015.
Γιατί είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι, ότι οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, καθόλη τη μνημονιακή περίοδο υπήρξαν τεταμένες.
Σήμερα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία, η εξομάλυνση και η θεαματική βελτίωση στη συνέχεια των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον.
Μια συνθήκη αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.
Και με αυτή τη διάθεση, με αυτό το θετικό κεκτημένο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης