Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Μη βιώσιμα τα περιθώρια κέρδους στη Wall Street – Έπεται πτώση στις μετοχές

Bridgewater: Μη βιώσιμα τα περιθώρια κέρδους στη Wall Street – Έπεται πτώση στις μετοχές
Η Bridgewater προειδοποιεί για τις αμερικανικές αγορές
Τα πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους των εισηγμένων στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης κρίνονται «μη βιώσιμα» και, αναπόφευκτα, πρόκειται να υποχωρήσουν σημαντικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε έκθεσή της η Bridgewater, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, υπό τον πασίγνωστο επενδυτή Ray Dalio.
Η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών στις μετοχές, καθώς τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα έχουν συνεισφέρει στο «ράλι» (άνω του ήμισυ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) της Wall Street τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει η Bridgewater.
«Χωρίς αυτή τη συνεχόμενη επέκταση των περιθωρίων κέρδους, οι μετοχές των ΗΠΑ θα ήταν κατά 40% χαμηλότερες από ό,τι σήμερα».
Η Bridgewater γράφει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, σχεδόν κάθε σημαντική κινητήρια δύναμη των περιθωρίων κέρδους βελτιώθηκε:
«Η διαπραγματευτική ισχύς του εργατικού δυναμικού μειώθηκε, μειώθηκαν οι εταιρικοί φόροι, μειώθηκαν τα τιμολόγια, αυξήθηκε η παγκοσμιοποίηση, προχώρησε η τεχνολογία σε μεγαλύτερη κλίμακα και μειώθηκαν τα οριακά κόστη, μειώθηκε η επιβολή των αντιμονοπωλιακών κανόνων και μειώθηκαν τα επιτόκια».
Κοιτάζοντας μπροστά, η Bridgewater προβλέπει ότι «κάποιες από τις δυνάμεις που υποστήριζαν τα περιθώρια τα τελευταία 20 χρόνια είναι απίθανο να παράσχουν συνεχή ώθηση».



«Βρισκόμαστε στη μέση μιας λαϊκιστικής αντίδρασης ενάντια στην αυξανόμενη ανισότητα και βλέπουμε μία μεγαλύτερη κίνηση προς τον προστατευτισμό.
Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται η εχθρότητα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και η ισχύς των εταιρειών ευρύτερα, ενώ επίσης δείχνουν μια κάπως πιο φιλόξενη στάση απέναντι στην ρύθμιση των επιχειρήσεων».
Η Bridgewater επισημαίνει την αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων που έχουν επωφεληθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές.
Για παράδειγμα, ο δυνητικός ευρωπαϊκός φόρος ψηφιακών υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κλείσει το φορολογικό αρμπιτράζ με την εισαγωγή φόρου επί των εσόδων από κατοίκους, σύμφωνα με την έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης