Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής «παγώνει» τις τιμές σε 60 βασικά τρόφιμα

Η κυβέρνηση της Αργεντινής «παγώνει» τις τιμές σε 60 βασικά τρόφιμα
Η Αργεντινή «παγώνει» τις τιμές στα βασικά τρόφιμα
Σε συμφωνία με τους φορείς του κλάδου λιανικής για σταθερές τιμές σε 60 «ουσιώδους σημασίας» προϊόντα και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Mauricio Macri στην Αργεντινή, εν μέσω ύφεσης.
Μεταξύ των βασικών ειδών περιλαμβάνονται μαγειρικά έλαια, αλεύρι, γιαούρτι, μαρμελάδες, μπισκότα και το περίφημο τσάι Μάτε. Παράλληλα, οι τιμές δημοσίων υπηρεσιών θα παραμείνουν σταθερές για το υπόλοιπο του έτους.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν αφότου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,7% τον Μάρτιο, ενώ σε 12μηνη βάση ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμούς σχεδόν 55%, υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και μειώνοντας τη δημοτικότητα του Mauricio Macri.
Η συναλλαγματική κρίση του 2018, με το πέσο να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, είχε εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, βυθίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε ύφεση και οδηγώντας την στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ.

Παραμένει το πολύ υψηλό ρίσκο για την Αργεντινή – Αντέχουν οι τράπεζες

Η αβεβαιότητα και το πολύ υψηλό ρίσκο για την οικονομία της Αργεντινής παραμένει, παρά το πρόσφατο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
O αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για συνεχιζόμενη μακροοικονομική αστάθεια, αναζωπύρωση της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και αυξανόμενες προκλήσεις των δημοσιονομικών προοπτικών.
Βέβαια, η σταθεροποίηση ορισμένων οικονομικών στοιχείων υποδηλώσει ότι η οικονομία ξεκινά από το μηδέν, έπειτα από ύφεση.
«Η νέα νομισματική στρατηγική, η οποία παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο, έχει εκπληρώσει τους στόχους της, αλλά δεν έχει εμποδίσει τον πληθωρισμό.
Η Fitch αναμένει ο πληθωρισμός να ανέλθει σε 38% στο τέλος του έτους.
Επίσης, «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι υψηλοί και οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν.
Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε λίγο κάτω από το στόχο του 2,7% του ΑΕΠ το 2018 (2,6%), αλλά αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μεταβατικούς παράγοντες που συνδέονται με την αύξηση του πληθωρισμού, που έφεραν περισσότερα έσοδα από δαπάνες. (…)», αναφέρει ο οίκος, συμπληρώνοντας πως οι τράπεζες απέδωσαν σχετικά καλά εν μέσω μεταβλητότητας.
Οι ισχυροί ισολογισμοί και οι πρακτικές διαχείρισης κινδύνων βοήθησαν τις τράπεζες να διατηρήσουν σε γενικές γραμμές υγιή ρευστότητα, φερεγγυότητα και κερδοφορία.
Ωστόσο, η πιστωτική επέκταση έχει καταρρεύσει, η ποιότητα του ενεργητικού έχει επιδεινωθεί και η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία θα δημιουργήσει περισσότερες προκλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης