Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ θα άρει την απαγόρευση να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα όταν η βαθμολογία της χώρας «εδραιωθεί» σε ΒΒ

Η ΕΚΤ θα άρει την απαγόρευση να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα όταν η βαθμολογία της χώρας «εδραιωθεί» σε ΒΒ
Εάν σήμερα μια ελληνική τράπεζα διέθετε 6 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα από όλη την καμπύλη αποδόσεων θα είχε ετήσια έσοδα από τόκους ομολόγων πάνω από 200 εκατ και οι 4 ελληνικές 800 εκατ.
Η ΕΚΤ θα άρει την απαγόρευση να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα όταν η βαθμολογία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος εδραιωθεί σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα από την τρέχουσα.
Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί το ζήτημα αυτό γιατί έχει απασχολήσει διάφορους εμπλεκόμενους η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα άρει την απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Πιθανότατα θα θέσει κάποια όρια στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα αποτιμήσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αλλά και την πρόοδο τους στο κεφαλαιώδες ζήτημα της μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Με βάση την ίδια πηγή τα κριτήρια θα είναι
1)Να εδραιωθεί η βαθμολογία ΒΒ για την Ελλάδα που σημαίνει τουλάχιστον δύο οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης όπως Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch να αναβαθμίσουν την οικονομία της Ελλάδος σε ΒΒ ή δύο κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
2)Πιθανότατα θα υπάρξουν κάποια κριτήρια στις τράπεζες αξιολογώντας κεφαλαιακή επάρκεια και πρόοδο στην μείωση των NPEs.
3)Με βάση ορισμένες πηγές θα μπορούσε να τεθεί από την ΕΚΤ κάποιος μηχανισμός κλιμάκωσης.
Π.χ. εάν μια τράπεζα πλην των εντόκων διακρατεί 3 δισεκ. να μπορεί να τα διπλασιάσει και αυτό να είναι το νέο όριο κάθε τράπεζας.

Πότε θα μπορούσε αυτό να συμβεί χρονικά;

Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα από την τρέχουσα ΒΒ- μάλλον από την Fitch στις 2 Αυγούστου 2019.
Όμως όπως αναφέρουν οι πηγές το θέμα είναι όχι μόνο αναβάθμιση αλλά εδραίωση της βαθμολογίας θα απαιτηθεί και άλλος οίκος αξιολόγησης να βαθμολογήσει την Ελλάδα σε ΒΒ.
Με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία είναι πιθανό και εφόσον έχει πετύχει καθαρή νίκη να σηματοδοτήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδος 25 Οκτωβρίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα εκ νέου η Standard and Poor’s.
Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ή 1 κλίμακα υψηλότερα από το Β+ στις 26 Απριλίου 2019.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η άρση της απαγόρευσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα θα εξεταστεί και αποφασιστεί τέλη του 2019 ώστε να εφαρμοστεί στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Είναι αληθές ότι το 2012 οι ελληνικές τράπεζες καταστράφηκαν επειδή κατείχαν σχεδόν 54 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα με το PSI+ και το haircut που επήλθε η καταστροφή στα κεφάλαια ήταν ολοσχερής.
Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε, οι τράπεζες δεν έχουν ELA δηλαδή έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια γενικά υπάρχει μια ποιο θετική προσέγγιση.
Η ΕΚΤ έκτοτε έθεσε περιορισμούς τόσο στην κατοχή εντόκων, στην έκδοση εντόκων από το ελληνικό κράτος με ανώτερο όριο 14,99 δισεκ. και όρια στο ύψος των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να κατέχουν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες.
Αυτό θα αλλάξει, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Τι θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες

Εάν σήμερα μια ελληνική τράπεζα διέθετε 6 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα από όλη την καμπύλη αποδόσεων θα είχε ετήσια έσοδα από τόκους ομολόγων πάνω από 200 εκατ και οι 4 ελληνικές 800 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης