Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κύμα προσφυγών «νέων» συνταξιούχων κατά «παλαιών» που ζητούν εξίσωση στις συντάξεις

Κύμα προσφυγών «νέων» συνταξιούχων κατά «παλαιών» που ζητούν εξίσωση στις συντάξεις
Οι προσφυγές στηρίζονται στις τρεις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ που αποχώρησαν ή αποχωρούν μετά το 2017, επιδικάζοντας αναδρομικά ποσά
Νέο κύμα δικαστικών προσφυγών, καθώς κατά εκατοντάδες οι νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016 προσφεύγουν τόσο κατά των μνημιακών περικοπών όσο του «χάσματος» στον υπολογισμό της σύνταξης που δημιουργεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους.
Οι απώλειες, σύμφωνα με ειδικούς, φτάνουν μέχρι και 40%, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους και όσους έχουν πάνω από 32 χρόνια υπηρεσίας, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου «τιμωρεί» την παρατεταμένη απασχόληση.
Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ, καθώς  στο ΤΑΕ στις πολύ υψηλές κατηγορίες, συγκεκριμένα στις δυο ανώτατες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Προσφυγές
Οι προσφυγές στηρίζονται στις τρεις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ που αποχώρησαν ή αποχωρούν μετά το 2017, επιδικάζοντας αναδρομικά ποσά.
Όπως επισημαίνουν έγκριτοι εργατολόγοι, οι επίμαχες αποφάσεις, εφόσον επιβεβαιωθούν στο Εφετείο και τελεσιδικήσουν σε ανώτατο βαθμό, ανοίγουν παράθυρο για καινούριο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αναπροσαρμογή συντάξεων.
Η υπόθεση αφορά σε νέους συνταξιούχους, αρχικά γιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων.
Διαφορές συντάξεων
Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις παλιές συντάξεις ακόμη και μετά την εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών, μέρος των οποίων έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό, οφείλονται στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.
Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το μέσο όρων των αποδοχών του ασφαλισμένου από το 2002 μέχρι και τη στιγμή της εξόδου του από την αγορά εργασίας και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης, το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που προκύπτει είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης