Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με οδηγό την Πειραιώς +5% το ΧΑ +0,64% στις 778 μον. αντιστάσεις στις 780 μον. – Σταθεροποίηση στα ομόλογα, 3,31%, CDS 323 μ.β.

Με οδηγό την Πειραιώς +5% το ΧΑ +0,64% στις 778 μον. αντιστάσεις στις 780 μον. – Σταθεροποίηση στα ομόλογα, 3,31%, CDS 323 μ.β.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά  με επίκεντρο τα κέρδη +5,2% της Πειραιώς ενώ ενδοσυνεδριακά οι πιέσεις στις τράπεζες ήταν μικρής έκτασης και απορροφήκαν εύκολα από τους αγοραστές.
Στις υπόλοιπες τράπεζες καταγράφηκαν ήπιες ανοδικές τάσεις, με την Alpha Bank +1,52%, Εθνική +1,14% και Eurobank +0,95% ενώ με κέρδη +5,39% έκλεισε η Τρ. Αττικής.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες κοντά στο πρώτο τεχνικό σημείο αντίστασης των 780 μονάδων
Αισθητή ήταν η υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας λόγω των επερχόμενων αργιών του Πάσχα των Καθολικών (Παρασκευή 19/4 και Δευτέρα 22/4) οι αργίες θα ισχύσουν και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Επίσης, η σημερινή λήξη στα παράγωγα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Περίπου 3 εκατ. ευρώ έγιναν συναλλαγές με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τις περισσότερες εντολές.

Αξιοσημείωτη είναι η ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με σωρευτικά κέρδη σχεδόν 50% από την αρχή του έτους καθώς είναι στενά συνδεδεμένη με την η ανοδική τάση στην οικονομία και όχι γιατί έχουν λύσει τα βασικά τους προβλήματα.
Οι τράπεζες έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και τα προβλήματα πριν 3-4 μηνών δεν έχουν επιλυθεί.
Οι τραπεζικές μετοχές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες αλλά η βελτίωση δεν είναι ανεξάντλητη.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου, την MSCI, τις αναβαθμίσεις, την αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ, την νέα έκδοση ομολόγων 7ετούς διάρκειας οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα…θα έχουν προεξοφλήσει μέχρι και την νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. .
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά  ομολόγων με 10ετές ομόλογο στο 3,31% ενώ το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει βρίσκεται στις 323 μονάδες βάσης ενώ προσεγγίζει τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Επίσης σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,59% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 72 μονάδες βάσης..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, Motor Oil και Ελλάκτωρ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,29% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,19%
Περί τις 11:15 εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική με απώλειες -2,49% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των υπολοίπων μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,73% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με μικρότερες απώλειες -0,59%.
Λίγο μετά τις 16:30 με  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς με κέρδη +5,73% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,76% ενώ στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,64% 
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε κοντα στα υψηλά της ημέρας στις 652 μονάδες με άνοδο +1,67%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,64% στις 778 μονάδες έχοντας υψηλό στις 778,42 μονάδες και χαμηλό στις 768,89 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στo τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και όγκου 899 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 968 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 289 χιλ. τεμάχια αξίας 3,55 εκατ. ευρώ, η Aegean 43 χιλ. τεμάχια αξίας 365 χιλ. ευρώ και η MLS 67 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ.


Τα νέα των τραπεζών

Η ΕΚΤ θα άρει την απαγόρευση να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα όταν η βαθμολογία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος εδραιωθεί σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα από την τρέχουσα .
Να εδραιωθεί η βαθμολογία ΒΒ για την Ελλάδα που σημαίνει τουλάχιστον δύο οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης όπως Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch να αναβαθμίσουν την οικονομία της Ελλάδος σε ΒΒ ή δύο κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Εάν σήμερα μια ελληνική τράπεζα διέθετε 6 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα από όλη την καμπύλη αποδόσεων θα είχε ετήσια έσοδα από τόκους ομολόγων πάνω από 200 εκατ και οι 4 ελληνικές 800 εκατ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η άρση της απαγόρευσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα θα εξεταστεί και αποφασιστεί τέλη του 2019 ώστε να εφαρμοστεί στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Με την εφαρμογή του APS του Ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα, τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς θα έχουν το πλεονέκτημα καθώς θα κερδίσουν περισσότερο,  λόγω της επιλογής τους να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των NPEs και ως εκ τούτου θα εκδώσουν senior, mezzanine και junior ομόλογα.
Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί τα senior τα κύρια ομόλογα τα οποία θα φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒ μια βαθμίδα υψηλότερα από την τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ-
Πρακτικά το Ιταλικό μοντέλο προσφέρει πλεονεκτήματα στην Eurobank λόγω του μοντέλου – λύση που έχει υιοθετήσει και στην Πειραιώς γιατί έχει επιλέξει μιας παραπλήσιας μορφής συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Ωστόσο, ακόμη και εάν εγκριθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ το Ιταλικό μοντέλο με διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί….δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί νωρίτερα από τα τέλη του 2019.
Με μια αναγωγή εάν όλες οι τράπεζες εφάρμοζαν το μοντέλο μείωσης των NPEs όπως η Eurobank θα είχαν σωρευτική απώλεια κεφαλαίων σε παρούσες αξίες 8 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον.

 Τα εταιρικά νέα

Ισχυρά αποτελέσματα και ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών δημοσίευσε η ΕΛΤΕΧ Άνεμος για το 2018.
 Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της ΕΛΤΕΧ Άνεμος τα έσοδα ανήλθαν το 2018 στα 60,1 εκατ. ευρώ από 49,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 15,9 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 152,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 334,8 εκατ. ευρώ σημαντικά αυξημένες έναντι του 2017 που ήταν στα 269,6 εκατ. ευρώ.
Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δε θα υπάρξει ουσιώδης επίδραση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά της αποτελέσματα από την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ από τις ΗΠΑ, και ότι η θυγατρική της εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε θα παραμείνει ανταγωνιστική έναντι των λοιπών εισαγωγέων και τοπικών παραγωγών σωλήνων μεγάλου διαμέτρου στις ΗΠΑ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των ΗΠΑ (αυξημένος αριθμός νέων έργων αγωγών), και της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ που θα επιβληθεί από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για μελλοντικές εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα θα ανέλθει σε 10,26%.
Οι εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα, οι οποίες θα έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, δεν θα υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ, και ποσά προσωρινών δασμών που τυχόν έχουν καταβληθεί, θα επιστραφούν.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες  ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 652 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 620 - 630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με ρυθμό 1,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2019, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές της Capital Economics ωστόσο να προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση τη διετία 2020 - 2021 στο 0,5% με 0,7%
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για την ελληνική οικονομία το 2019 και 2,3% το 2020.
Αιτία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συρρίκνωση των επενδύσεων και η αδύναμη ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Aπο την άλλη, στο 2% «βλέπει» την ανάπτυξη της Ελλάδαςγια το 2019 το ΙΟΒΕ ενώ προβληματίζει η έλλειψη επενδύσεων με υπαρκτό τον κίνδυνο της ύφεσης
Με την πόλωση να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό καθώς ο χρόνος για τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές εκλογές) μετρά αντίστροφα.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μεγάλη διαφορά με την Αξιωματική Αντιπολίτευση που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και διψήφια νούμερα, στο κυβερνών κόμμα οι προσδοκίες για αντιστροφή του κλίματος παραμένουν
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε μία εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, αλλά χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ειδικότερα, στην πράξη η κεντρική τράπεζα δίνει στις εμπορικές τράπεζες λίρες και παίρνει ως αντάλλαγμα δολάρια, με την υπόσχεση ότι η συναλλαγή θα αντιστραφεί λίγες ημέρες αργότερα – δηλαδή η εισροή συναλλάγματος είναι προσωρινή και «φουσκώνει» πλασματικά τα κεντρικά αποθέματα.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Τράπεζας έφτασε τα 13 δισ. δολάρια στις 8 Απριλίου, την στιγμή που από τις αρχές του έτους έως τις 25 Μαρτίου ουδέποτε ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.
Απαντώντας σε ερώτηση των FT η τουρκική κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε πως η χρήση των swaps «ενδεχομένως επηρεάζει τους αριθμούς για τα αποθέματα», όμως υποστήριξε πως οι λογιστικές πρακτικές της εναρμονίζονται πλήρως με διεθνείς πρακτικές.
Με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας να έχουν «παγώσει» μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής των Trump – Kim στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και με τις δύο πλευρές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και μιας τρίτης συνάντησης, ο ηγέτης της Βόρεια Κορέας, Kim Jong Un παρακολούθησε την δοκιμή τακτικού, κατευθυνόμενου όπλου νέου τύπου.
Πιέζουν οι ΗΠΑ για την ανατροπή Maduro ενώ επέβαλαν εκ νέου ένα σύνολο μονομερών κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδωσε τις κυρώσεις της στο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας είχε γίνει «όργανο» στήριξης του Maduro ενώ ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να περιορίσει τις συναλλαγές των ΗΠΑ με την Τράπεζα και να διακόψει την πρόσβαση της Τράπεζας στο δολάριο.

 Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, όσο και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,84%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,40% στις 3250,20 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,77% στις 29893 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές καταγράφουν  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, με τον σύνθετο ΡΜΙ της Markit για τους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης να διαμορφώνεται στις 51,3 μονάδες, έναντι των 51,6 μονάδων του Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,15%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,05%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq με απώλειες -0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,06% (8,60 δολ.)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς και ακολούθησαν  Alpha Bank, Εθνική και Eurobank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,95 ευρώ με άνοδο +1,14% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,47 ευρώ με άνοδο +1,52% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,78 ευρώ με άνοδο +5,2% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,74 ευρώ με άνοδο +0,95% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3720 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2250 ευρώ με άνοδο +5,39% με όγκο 395 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, Motor Oil και Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,17 ευρώ με άνοδο +0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,32 ευρώ με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 5,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7950 ευρώ με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 416 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,81 ευρώ με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 420 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,36 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,00 με πτώση -0,11 ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,61 ευρώ με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,06 ευρώ με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,70 ευρώ με άνοδο +2,45% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,65 ευρώ με άνοδο +0,89% και με την κεφαλαιοποίηση στα 293 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0899 ευρώ με άνοδο +1,35% με την κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,31% και το CDS 323 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,31% μετά το πρόσφατο ράλι.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 2,70%.  
Σήμερα σταθεροποίηση καταγράφεται και στην Ιταλία στο 2,59% το 10ετές.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 72 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,64% με απόδοση αγοράς 1,65% και απόδοση πώλησης 1,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,18 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,83  μονάδες βάσης και απόδοση 3,11% με απόδοση αγοράς 3,12% και απόδοση πώλησης 3,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,30% με απόδοση αγοράς 3,31% και απόδοση πώλησης 3,29%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,06%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 99,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,25%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 326 μονάδες βάσης από 321 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 323 μονάδες βάσης από 340 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,23% ή 323 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα – Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και σταθεροποίηση στην Ιταλία με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,59%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/4/2019 στο +0,05% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό 0,5230% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,124% που  σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,59% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης