Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Θα μπορούσε η Fed να δεχτεί πολιτική πίεση;... Όχι ακόμη, αλλά υπάρχει κίνδυνος

tags :
MSCI: Θα μπορούσε η Fed να δεχτεί πολιτική πίεση;... Όχι ακόμη, αλλά υπάρχει κίνδυνος
Η Fed τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει γενικά τους βασικούς στόχους χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού
Θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να γίνει λιγότερο ανεξάρτητη, με τις πολιτικές δυνάμεις να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή;
Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, με πιθανό μακροπρόθεσμο κόστος για την οικονομία, παρατηρεί σε νέα ανάλυσή του ο Andy Sparks του MSCI, τονίζοντας ότι η αγορά παραμένει ήρεμη, υποδηλώνοντας ίσως μια μικρή πιθανότητα μιας πολιτικά καθοδηγούμενης Fed σύντομα.
Η ανάλυσή του από ορισμένες μετρήσεις δείχνει ότι η Fed τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει γενικά τους βασικούς στόχους χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού.
Μια απότομη, πολιτικά παρακινημένη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει αυτό το μοτίβο - και να οδηγήσει σε επίπεδα πληθωρισμού και μεταβλητότητας που παρατηρήθηκαν μόνο μερικές φορές σε περισσότερο από μισό αιώνα.
Αλλά μέχρι στιγμής το μοντέλο σταθερότητας έχει κρατήσει.
Σε αυτή τη θέση, βασίζεται ο αναλυτής σε στοιχεία που εκτείνονται από το 1962, για να περιγράψει τη σημερινή σχετικά συγκρατημένη κατάσταση πληθωρισμού και ρυθμού.
Τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 μπορεί να βρίσκονται αμυδρά στη μνήμη, αλλά αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση για το τι μπορεί να πάει στραβά όταν η νομισματική πολιτική βρίσκεται εκτός ελέγχου.
UPS AND DOWNS OF INFLATION AND YIELDS
Από τα τέλη του 1979, η επιθετική σύσφυξη που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Paul Volcker συνέπεσε με δραματική πτώση τόσο του πληθωρισμού όσο και των ομολόγων.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε περίπου 2% μέχρι το 1994.
Πιο πρόσφατα, μετά από μια σύντομη περίοδο πτώσης των τιμών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός ήταν γενικά κοντά, αλλά λίγο πιο κάτω, από το στόχο της Fed του 2%.
RECENT VOLATILITY IN HISTORICAL CONTEXT
Συνοψίζοντας, η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά για τις πιθανότητες μιας απότομης αλλαγής στην πολιτική της Fed.
Η αξιοπιστία της Fed με την αγορά φαίνεται να παραμένει ισχυρή.
TAME INFLATION EXPECTATIONS, FALLING IMPLIED RATE VOLATILITY

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης