Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την κατασκευή αιολικού πάρκου στη νότια Ουκρανία χρηματοδοτεί με 30 εκατ. ευρώ η Παρευξείνια Τράπεζα

tags :
Την κατασκευή αιολικού πάρκου στη νότια Ουκρανία χρηματοδοτεί με 30 εκατ. ευρώ η Παρευξείνια Τράπεζα
Την κατασκευή αιολικού πάρκου στη νότια Ουκρανία χρηματοδοτεί με 30 εκατ. ευρώ η Παρευξείνια Τράπεζα
Την κατασκευή αιολικού πάρκου στη νότια Ουκρανία χρηματοδοτεί με 30 εκατ. ευρώ η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), γνωστή και ως «Παρευξείνια», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το αιολικό πάρκο «Syvash», ισχύος 250 MW, που βρίσκεται στην περιοχή Κέρσον και αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώς το τέλος του 2019.
Είναι το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας που χρηματοδοτήθηκε μέχρι σήμερα από την ΤΕΑΕΠ.
Το δάνειο θα χορηγηθεί στη «SyvashEnergoProm LLC», μια ουκρανική εταιρεία που συστάθηκε για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου σταδίου του έργου, με παραγωγική ικανότητα 117 MW. Η εταιρεία συστάθηκε από την «Total Eren» της Γαλλίας, τη νορβηγική NBT και την «Al Gihaz» της Σαουδικής Αραβίας.
Η χρηματοδότηση του αιολικού πάρκου Syvash παρέχεται από μια ομάδα αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων η ΤΕΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο αναπτυξιακός οργανισμός της Ολλανδίας FMO, το «Green for Growth» Fund, η NEFCO, η γαλλική PROPARCO, το αναπτυξιακό ταμείο της Φινλανδίας Finnfund και το Αναπτυξιακό Ταμείο για Αναπτυσσόμενες Χώρες- IFU.
«Η πράσινη ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ευξείνου Πόντου και είμαστε ευτυχείς που συμβάλουμε στο έργο αυτό που προωθεί την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών στην Ουκρανία.
Ως πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, η ΤΕΑΕΠ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τον στρατηγικό της ρόλο στην χρηματοδότηση έργων υποδομής που έχουν πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη όπως, μεταξύ άλλων τη δημιουργία θέσεων μακροπρόθεσμης απασχόλησης και αυξημένων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, Ρώσος οικονομολόγος Dmitry Pankin.
Η ΤΕΑΕΠ έχει υπογράψει 40 χρηματοδοτικές συμβάσεις στην Ουκρανία συνολικού ποσού άνω των 550 εκατ. ευρώ στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των μεταφορών, της μεταποίησης, και τραπεζών.
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι «Α-» από την Standard and Poor’s και «Α2» από τη Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης