Ινδονησία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Widodo και ο αντίπαλός του δήλωσαν αμφότεροι ότι κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές

Ινδονησία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Widodo και ο αντίπαλός του δήλωσαν αμφότεροι ότι κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές
Ινδονησία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Widodo και ο αντίπαλός του δήλωσαν αμφότεροι ότι κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Joko Widodo ανακήρυξε σήμερα (18/4)τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, όμως ο αντίπαλός του διεκδίκησε επίσης τη νίκη και κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία.
Ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσαν ιδιωτικές εταιρίες δημοσκοπήσεων στη βάση δειγμάτων ψήφων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, δείχνουν μια άνετη νίκη του Joko Widodo, με περίπου 55% των ψήφων, με διαφορά περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του, πρώην στρατηγό Prabowo Subianto.
Η καταμέτρηση από αξιόπιστες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποδείχθηκαν ακριβείς σε προηγούμενες εκλογές, αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από τις 22 Μαΐου.
Ο Joko Widodo δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έλαβε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από 22 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahatir Mohamad και ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, και πως κάλεσε τον αντίπαλό του σε συνάντηση.
Ο Joko Widodo κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νίκη του.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου μερικά λεπτά αφού ο Joko Widodo είχε ανακηρύξει τη νίκη του, ο Prabowo Subianto εμφανίστηκε ανυποχώρητος και είπε πως η ομάδα του έχει στοιχεία για νοθεία υποστηρίζοντας ότι κέρδισε το 62% της λαϊκής ψήφου στη βάση εσωτερικής καταμέτρησης.
«Ανακηρύξαμε τη νίκη μας επειδή έχουμε στοιχεία για εκτεταμένη νοθεία σε επίπεδο χωριών, υποπεριφερειών και περιφερειών σε όλη την Ινδονησία», είπε, στέκοντας δίπλα στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον S. Ouno, ο οποίος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. Το 2014, ο Prabowo Subianto είχε επίσης ανακηρύξει τη νίκη του την ημέρα των εκλογών, προτού προσβάλει τα αποτελέσματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο επιβεβαίωσε τη νίκη του Joko Widodo.
Εκπρόσωπος του Prabowo Subianto είπε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η Εκλογική Επιτροπή επιβεβαιώσει τη νίκη του Widodo.
Η επιτροπή ανέφερε νωρίτερα στον ιστότοπό της πως ο Joko Widodo εξασφάλισε περίπου το 50% των ψήφων, βάσει αποτελεσμάτων από 808 από περισσότερα από 800.000 εκλογικά τμήματα, με τον Prabowo Subianto να συγκεντρώνει το 45%. Η αγγλόφωνη εφημερίδα Jakarta Post είχε στην πρώτη της σελίδα τον υπέρτιτλο «Άλλα πέντε χρόνια» δίπλα σε μια φωτογραφία του προέδρου.
Ο R. Arifiado, πολιτικός αναλυτής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Σ. Ρατζαράτναμ (RSIS), στη Σιγκαπούρη, δήλωσε πως το περιθώριο νίκης του Widodo σημαίνει πως η αντιπολίτευση δεν διαθέτει ισχυρή βάση για να υποστηρίξει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες.
Σημείωσε, ωστόσο, τον κίνδυνο ισλαμιστές υποστηρικτές του αντιπάλου του, περιλαμβανομένου του σκληροπυρηνικού κινήματος Alumni 212, να κατέβουν στους δρόμους για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα.
Ο N. Banoukin, εκπρόσωπος του Alumni 212, δήλωσε πως το κίνημα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο τέμενος Ιστικλάλ της Τζακάρτας.
Ισλαμιστικές ομάδες έχουν καταφέρει στο παρελθόν να κινητοποιήσουν χιλιάδες υποστηρικτές,
Από τα τέλη του 2016, διοργάνωσαν σειρά μεγάλων διαδηλώσεων εναντίον του κυβερνήτη της Τζακάρτας T. Pournama, του πρώτου χριστιανού κινεζικής καταγωγής στον θώκο, ο οποίος εν συνεχεία φυλακίστηκε για προσβολή του Κορανίου.
Η αστυνομία προειδοποίησε ότι θα αναλάβει ισχυρή δράση αν οποιαδήποτε συγκέντρωση απειλήσει την ασφάλεια, καθώς υποστηρικτές του Prabowo Subianto σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Τζακάρτας μετά τις μεσημεριανές προσευχές της Παρασκευής.

 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS