Λόγω Κίνας το σουβλάκι στα τρία ευρώ - Οι λόγοι της αύξησης και η επίσκεψη... Τσίπρα

Λόγω Κίνας το σουβλάκι στα τρία ευρώ - Οι λόγοι της αύξησης και η επίσκεψη... Τσίπρα
Λόγω προβλημάτων στην Κίνα οι διεθνείς τιμές για το βιομηχανικά επεξεργασμένο χοιρινό κρέας έχουν εκτοξευθεί κατά το τελευταίο δίμηνο
Η είδηση ότι η τιμή για το… παραδοσιακό σουβλάκι του Έλληνα θα αυξηθεί κατά 30% από την 1η Μαΐου 2019, προκάλεσε, όπως ήταν απόλυτα, φυσικό θύελλα αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή είναι δικαιολογημένη, καθώς οι διεθνείς τιμές για το χοιρινό κρέας (σ.σ.: αναφέρεται στο επεξεργασμένο χοιρινό κρέας, χωρίς κόκαλα, το οποίο θεωρείται βιομηχανικό και όχι αγροτικό εμπόρευμα) έχουν αυξηθεί μεταξύ 30% και 32% κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές μπορεί να μην ενδιαφερθούν και πολύ για τις αιτίες της αύξησης, αλλά οφείλουμε να τους πληροφορήσουμε ότι για… όλα φταίει η Κίνα.
Μόνο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί στο Πεκίνο μία εβδομάδα πριν την «αποφράδα μέρα» για τους Έλληνες καλοφαγάδες...
Το πρόβλημα, όπως αναφέρει και εκτενής ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι πληθυσμοί χοίρων στην Κίνα έχουν πληγεί από τον ιό του αφρικανικού πυρετού, γεγονός που έχει σχεδόν μηδενίσει τις εξαγωγές από την χώρα και έχει οδηγήσει τις διεθνείς τιμές στα ύψη.
Οι υπόλοιπες χώρες παραγωγής βιομηχανικά επεξεργασμένου χοιρινού διαγκωνίζονται για το ποια θα αυξήσει περισσότερο τις εξαγωγές της στην Κίνα, όπου το εν λόγω έδεσμα είναι και το πιο αγαπημένο της ευημερούσας μεσαίας τάξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η λιανική τιμή του χοιρινού κρέατος έφθασε στα 4,31 δολάρια η λίβρα τον Μάρτιο 2019, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ταυτόχρονα στην ΕΕ, η τιμή χονδρικής έχει αυξηθεί κατά 16% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο για το συγκεκριμένο εμπόρευμα έχει ενισχυθεί 32% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων CME σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που είχε διολισθήσει τον Φεβρουάριο 2019.

Η χώρα, πάντως, η οποία έχει δει την πιο δραματική αύξηση τιμής είναι και αυτή που δημιούργησε –έστω και άθελά της – το πρόβλημα, δηλαδή η Κίνα, καθώς εκτιμάται ότι στο β’ εξάμηνο του 2019 η τιμή του χοιρινού μπορεί να αυξηθεί άνω του 70%, με δεδομένο ότι η παραγωγή έχει υποχωρήσει 30% από τις αρχές του 2019.
Πάντως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν και αυτοί που κερδίζουν από όλη την αναστάτωση, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν το προϊόν τους στους Κινέζους εισαγωγής σε πολύ υψηλότερες τιμές…


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS