Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Άναψαν» τα αίματα στο «ματς» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη και σενάρια για εκλογές τον Ιούνιο αντί Οκτώβριο

«Άναψαν» τα αίματα στο «ματς» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη και σενάρια για εκλογές τον Ιούνιο αντί Οκτώβριο
Σενάρια για κάλπες τον Ιούνιο στο παρασκήνιο
Σκληραίνει το «ματς» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ όσο πλησιάζουμε στις εκλογές καθώς νέες εστίες έντασης προστίθενται στην αντιπαράθεση.
Χθες αφορμή ήταν οι καταγγελίες Μαρινάκη που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, βροχή δημοσκοπήσεων βλέπει το φως της δημοσιότητας με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κρατά αλώβητο το προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος.
Η τελευταία εξ αυτών διενεργήθηκε από Metron Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Στην εν λόγω δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,8 μονάδες για τις εθνικές εκλογές και 7,3 μονάδες για τις ευρωεκλογές.
Όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,9% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 4,6%.
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα όπου περιόδευσε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ και του Βαγγέλη Μαρινάκη κατηγορώντας τον επιχειρηματία ότι ανέλαβε χρέη αρχηγού για λογαριασμό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Άκουσα σήμερα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ. Συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταρακτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της».

Σενάρια για κάλπες τον Ιούνιο στο παρασκήνιο

Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.
Το επικρατέστερο εξ αυτών πάντως, κάνει λόγο για ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες όχι τον Μάιο αλλά τον Ιούνιο.
Μάλιστα, ενώ όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υιοθετήσει τη γραμμή του πρωθυπουργού υπάρχουν και κάποιοι στενοί συνεργάτες του που υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα κρίνει, τι, τελικά, θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός στα τέλη Ιουνίου.
Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα από τις ευρωεκλογές θα ζυγίσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα λάβει οριστική απόφαση για τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση δεν θέλουν να συζητούν την περίπτωση αυτοδυναμίας στη ΝΔ δεδομένου ότι υπάρχει το plan B της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να είναι εμφατική η νίκη έναντι του Κινήματος Αλλαγής ενώ προσδίδουν μεγάλη σημασία στις περιφερειακές εκλογές.
Εκεί προσδοκούν να έχουν καλά αποτελέσματα και σε πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες ο χάρτης της χώρας να χρωματιστεί κόκκινος.
Πάντως την Μεγάλη Τετάρτη υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών και από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει στη διάθεσή του μόλις εννέα ημέρες για να προκηρύξει, εάν το επιθυμεί, εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης