Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «hangover» oι εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ, «βυθίζονται» καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος του Trump

tags :
Σε «hangover» oι εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ, «βυθίζονται» καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος του Trump
Σε «hangover» oι εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ, «βυθίζονται» καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος του Trump
Οι εξαγωγές του αμερικανικού ουίσκι αντιμετώπισαν σοβαρή προβλήματα το δεύτερο εξάμηνο του 2018 λόγω των αντιποίνων από κορυφαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, μετά την κίνηση του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο πρώτος «πυροβολισμός» του εμπορικού πολέμου του Προέδρου Trump εναντίον εμπορικών εταίρων εμφανίστηκε τον Μάιο του 2018.
Υψηλοί δασμοί επιβλήθηκαν στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.
Οι εισαγωγές χάλυβα από τους τόπους αυτούς φορολογήθηκαν σε 25% και οι εισαγωγές αλουμινίου στο 10%.
Οι εξαγωγές bourbon, ουίσκι και ουίσκι σικάλεως βυθίστηκαν κατά 11% στο β΄ εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο καθώς οι πραγματικές επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο άρχισαν να φαίνονται, ανακοίνωσε  το Συμβούλιο Destilled Spirits.



Τον Μάρτιο του 2019, στο ετήσιο οικονομικό ενημερωτικό δελτίο, το συμβούλιο αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι μειώθηκαν κατά 8,2% μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017.
Ωστόσο, για κάποιο περίεργο λόγο, το συμβούλιο απέκλεισε όλα τα εμπορικά στοιχεία από τον Δεκέμβριο.
«Με τα πλήρη στοιχεία του έτους είναι σαφές ότι τα αντίποινα έχουν σημαντικό και αυξανόμενο αντίκτυπο στις αμερικανικές εξαγωγές ουίσκι, οι οποίες ήταν ένα φωτεινό σημείο για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου, κ. Chris Swonger.
«Η ζημιά στις εξαγωγές αμερικανικών ουίσκι επιταχύνεται τώρα, και αυτό είναι παράπλευρες ζημίες από τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες εμπορικές διαφορές».
Τα στοιχεία για τις εξαγωγές έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες μεταξύ των παραγωγών ουίσκι ότι ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Trump θα έβλαπτε σοβαρά το τμήμα των εξαγωγών των εταιρειών τους.
Και είχαν δίκιο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξαγωγές του αμερικανικού ουίσκι κατέρρευσαν κατά 13,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2018.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευσε  το 60% των συνολικών εξαγωγών αμερικανικού ουίσκι το 2018.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες για τα αμερικανικά οινοπνευματώδη ποτά.



Οι εξαγωγές ουίσκι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 33% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αποθεματοποίησης των προμηθειών ουίσκι από Αμερικανούς οινοπνευματοποιούς για να ξεπεράσουν τα τιμολόγια.
Παρά την αναταραχή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, οι εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι αυξήθηκαν συνολικά κατά 5,1% πέρυσι, φθάνοντας στα 1,18 δισ. δολάρια.
Αυτό οφειλόταν σε ένα άλμα 28% στις εξαγωγές ουίσκι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά, η αύξηση του περασμένου έτους μειώθηκε σημαντικά από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του 16% το 2017.
Με τις προοπτικές του Συμβουλίου του 2019 να προβάλλουν περισσότερες αναταράξεις, φαίνεται ότι η βιομηχανία είναι στις αρχές έναρξης μιας κρίσης. Αναμείνετε ότι ο επόμενος γύρος δεδομένων από το συμβούλιο θα είναι πολύ χειρότερος.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης