Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη – Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες

tags :
Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη – Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες
Διεθνής ασυμφωνία εν μέσω ανησυχιών ακόμα και για εμφύλιο πόλεμο
Διχασμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, την ώρα που κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στρατάρχη Khalifa Haftar και διατυπώνονται ανησυχίες για εκτεταμένες εχθροπραξίες.
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν ένα σχέδιο απόφασης που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός, και ενώ όλμοι έπλητταν συνοικίες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Όπως αναφέρεται, ΗΠΑ και Ρωσία εναντιώθηκαν στην πρόταση να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση του Σ.Α.
Η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεση της σε μια απόφαση που επιρρίπτει την ευθύνη στον στρατάρχη Haftar την ευθύνη για τις τελευταίες εχθροπραξίες ενώ οι ΗΠΑ δεν αιτιολόγησαν το λόγο της διαφωνίας τους.
Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ghassan Salame δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ανάφλεξης τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αναφέροντας ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές» και ότι «υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες καταφθάνουν ενισχύσεις και στις δύο πλευρές».
«Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δύσκολη στην περιφέρεια της Τρίπολης», υποστήριξε ο Salame.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Απριλίου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Khalifa Haftar διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Χθες όλμοι έπληξαν συνοικία της Τρίπολης, κοντά σε κλινική ενώ βομβαρδισμοί υπήρξαν σε δύο νότια προάστια της Τρίπολης όπου μαίνονται μάχες.
Οι νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν ένα εικοσιτετράωρο αφού έξι ή επτά -- σύμφωνα με τους διαφορετικούς απολογισμούς που έδωσαν αξιωματούχοι -- άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες Γκραντ έπληξαν τη συνοικία Αμπού Σαλίμ.
Η προέλαση των μονάδων του Haftar έχει ανακοπεί καθώς δίνονται σκληρές μάχες στα νότια προάστια της Τρίπολης.
Στις μάχες έχουν σκοτωθεί από την 4η Απριλίου τουλάχιστον 205 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, ενώ άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης