Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιδού οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου - Τι εκτιμούν PVM Oil Associates, Citigroup, EIU και Goldman Sachs

Ιδού οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου - Τι εκτιμούν PVM Oil Associates, Citigroup, EIU και Goldman Sachs
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν παρουσιάσει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του 2019
Στην άποψη ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν τις αγορές πετρελαίου «συμφωνούν» οι αναλυτές, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν για το ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του 2019 στηριζόμενες στη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Brent και το αμερικανικό WTI έχουν ενισχυθεί κατά 30% και 40% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με το CNBC, ο λόγος για την άνοδο είναι απλός: στην αγορά σημειώνεται σύσφιξη.
Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται τα αποθέματα για αργό, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που μπορούν να διαταράξουν την αγορά κι αυτοί -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- είναι:

Η αναταραχή στη Λιβύη

«Για εμένα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι η αναταραχή στη Λιβύη» δηλώνει στο CNBC ο Stephen Brennock από την PVM Oil Associates και συμπληρώνει «η παραγωγή πετρελαίου στην εν λόγω χώρα δεν έχει διαταραχθεί ακόμα, αλλά πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι το "εάν" αλλά το "πότε".
Ο στρατηγός Haftar και οι δυνάμεις του στην ανατολική Λιβύη είναι αποφασισμένοι να καταλάβουν την Τρίπολη κι αυτό "εγκυμονεί" κινδύνους για τη διακοπή της προσφοράς πετρελαίου».
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του στρατού της ανατολικής Λιβύης, Khalifa Haftar, διέταξε -πριν από δύο εβδομάδες- επίθεση στην Τρίπολη, που διοικείται από διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αυξάνοντας το χάος που έχει πλήξει το χώρα του ΟΠΕΚ από το 2011.

Οι κυρώσεις στο Ιράν

«Η αγορά είναι πολύ δημιουργική, υπάρχει αρκετή σύσφιξη και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο εύρος των 70 δολ. κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ανάλογα με το τι θα συμβεί.
Και υπάρχουν πολλές μεταβλητές μεταξύ του τώρα και του τότε» επισημαίνεται σε ανάλυση της Citigroup.
Μια μεταβλητή είναι το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα διευρύνει την απαλλαγή από τις κυρώσεις στις οκτώ χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν.
«Θα έλεγα ότι ανησυχώ περισσότερο σχετικά με τον ρόλο που θα παίξουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν…
Είναι το πιο σημαντικό θέμα όσον αφορά την προσφορά και, βέβαια, είναι εξαιρετικά περίπλοκο» δήλωσε στο CNBC o Cailin Birch από την The Economist Intelligence Unit (EIU).
Ο «απρόβλεπτος χαρακτήρας» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σημαίνει ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» η κυβέρνηση του Trump να καταργήσει τις απαλλαγές των χωρών τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Birch.
Σημειώνεται ότι στις 2 Μαΐου, ο Trump θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τις απαλλαγές, που επιτρέπουν σε αρκετές χώρες να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, όπου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις.

Το event «black swan»

«Οι προσδοκίες είναι ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις κυρώσεις στη χώρα του ΟΠΕΚ ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Περιττό να πούμε ότι η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει σήμερα έλλειμμα εφοδιασμού και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των προμηθειών από τη Λιβύη και το Ιράν θα προκαλέσει την υπερβολική στρέβλωση της αγοράς και την υπέρβαση των τιμών» δήλωσε ο Brennock από την PVM Oil Associates.
«Αυτό ενδέχεται να καταλήξει σε black swan event καθώς θα μπορούσε να αναγκάσει τον ΟΠΕΚ να καταργήσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου» πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Jeff Currie από την Goldman Sachs υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε μάθει κατά το τελευταίο έτος είναι ότι ο ΟΠΕΚ έχει τη δυνατότητα να αυξάνει πολύ την παραγωγή και να μειώνει την παραγωγή σημαντικά την παραγωγή.
Οπότε υπάρχει μεγάλη ευελιξία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης