Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άτυπο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 21/4

tags :
Reuters: Άτυπο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 21/4
Θρίλερ μεταξύ του φιλοδυτικού Stevo Pendarovski και της εθνικίστριας Gordana Siljanovska-Davkova
Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές την Κυριακή, κάνοντας επί της ουσίας ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για την έντονα αμφισβητούμενη αλλαγή του ονόματος της χώρας μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό αναφέρει σήμερα το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πραγματοποίησε ένα πραγματικό δημοψήφισμα για το ζήτημα πέρυσι, αλλά ακυρώθηκε λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.
Το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αργότερα τη συμφωνία, η οποία άνοιξε την πόρτα για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αλλά η αλλαγή ονόματος, την οποία ζήτησε η Ελλάδα για να τερματίσει αυτό που ονομάζεται σιωπηρή εδαφική διεκδίκηση στη βόρεια επαρχία της, συνεχίζει να πολώνει τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και έχει κυριαρχήσει έναντι όλων των άλλων θεμάτων στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.
Μάλιστα, ένα τεράστιο χάλκινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ύψους 24 μ., ανεβάζει το θερμόμετρο της διαμάχης.
Τα σχέδια για την τοποθέτηση μιας νέας πλάκας στο άγαλμα λέγοντας ότι ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό είναι μέρος της συμφωνίας, αλλά έχει εξαγριώσει πολλούς συντηρητικούς Βορειομακεδόνες που λένε ότι η αρχαία κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μακεδονική, και όχι ελληνική.
"Η κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ των υπέρ και εκείνων κατά της συμφωνίας", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Petar Arsovski.
Αυτό επεκτείνεται στους δύο κύριους προεδρικούς υποψηφίους, κανείς από τους οποίους δεν φαίνεται να λαμβάνει την πλειοψηφία.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Stevo Pendarovski, υποστηριζόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και το μειονοτικό Αλβανικό κόμμα DUI, που υπόσχονται να εφαρμόσουν της συμφωνία της ονομασίας, στο 28,8% του εκλογικού σώματος.
Η κύρια αντίπαλός του, Gordana Siljanovska-Davkova, καθηγήτρια πανεπιστημίου, υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αντιτάχθηκε σθεναρά στη συμφωνία, συγκεντρώνει ποσοστό 26,8% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο Blerim Reka, ο υποψήφιος του δεύτερου μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος Besa, προβλέπεται να έρθει τρίτος με περίπου το 7% των ψήφων.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.
Η προεδρία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας είναι ως επί το πλείστον τελετουργική, αλλά ενεργεί ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και επίσης υπογράφει την κοινοβουλευτική νομοθεσία.
Η άρνηση του απερχόμενου εθνικιστή Προέδρου Gjeorge Ivanov να υπογράψει ορισμένα νομοσχέδια που ψήφισε το κοινοβούλιο έχει καθυστερήσει την εφαρμογή ορισμένων βασικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός για την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας - 18 χρόνια μετά από μια αλβανική εξέγερση που ώθησε τη Βόρεια Μακεδονία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου .
Ωστόσο, η Προεδρία δεν έχει εξουσία να αποκλείσει συνταγματικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου, ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή της ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία.
Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Zoran Zaev δήλωσε ότι ελπίζει να ακούσει καλά λόγια από την ΕΕ τον Ιούνιο, όταν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ένταξη, αλλά η προοπτική αυτή θολώνεται από σκεπτικισμό μέσα στο μπλοκ για την περαιτέρω διεύρυνση.
Οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE επίσης ευνοούν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά λένε ότι η συμφωνία αλλαγής ονόματος, βασική προϋπόθεση για την πρόοδο αυτή, έχει υπονομεύσει τη ταυτότητα της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η προσέλευση στην ψηφοφορία της Κυριακής θα μπορούσε να είναι χαμηλή εξαιτίας της κόπωσης των ψηφοφόρων, της διαφωνίας σχετικά με τους καταλόγους ψηφοφόρων και της απογοήτευσης για την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την εξασφάλιση περισσότερων ξένων επενδύσεων και τη μείωση της υψηλής ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης