Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθολική ήττα ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις – Μπορεί η παρέμβαση Μαρινάκη να «λυτρώσει» τον Τσίπρα;

tags :
Καθολική ήττα ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις – Μπορεί η παρέμβαση Μαρινάκη να «λυτρώσει» τον Τσίπρα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά αφήγημα που θα πείσει τους πρώην ψηφοφόρους του να τον εμπιστευτούν εκ νέου στις κάλπες
Μέχρι πρότινος η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περίμενε τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Λεγόταν μάλιστα ότι εάν τα αποτελέσματα ήταν θετικά για τον ίδιο θα πήγαινε μέχρι τέλους, μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον Οκτώβριο, διαφορετικά θα επέλεγε την τριπλή κάλπη του Μαΐου «για να αποφύγει μια εκλογική συντριβή».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί μια πολύ μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια διαφορά που κατά ορισμένες μετρήσεις φτάνει ακόμα και τις 15 με 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Γεγονός που δείχνει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πείσουν με το πολιτικό τους αφήγημα.
Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, κάτι που αναγνωρίζουν εταίροι και επενδυτές και που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία και τους αριθμούς, δεν υπάρχει το προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς από τις απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 70% λένε πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη «λύση» ενός εθνικού θέματος που χρόνιζε εδώ και δεκαετίες, εξέλιξη που η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε αποδίδοντας τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα (σε σημείο που ο Πάπας Φραγκίσκος και όχι μόνο να προτείνει τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης), οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται συνέχεια δέκτες αποδοκιμασιών σε σημείο που να εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και βάσει της εικόνας που δίνουν οι μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αδύνατο να μπορεί να γυρίσει το εις βάρος του πολιτικό παιχνίδι και να κάνει την ανατροπή.
Όχι γιατί η ΝΔ διαθέτει κάποια στρατηγική, κάποιο εξαιρετικό πολιτικό σχέδιο και πρόταση που καθιστά την προοπτική αυτή δύσκολο να υλοποιηθεί.
Όσο κυρίως γιατί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φύγει από το δικό του φαύλο κύκλο, να πείσει και να επαναπατρίσει τους πρώην ψηφοφόρους του, οι οποίοι είτε τον «εγκαταλείπουν» εκφράζοντας την  προτίμηση τους σε άλλα κόμματα είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι και προτιμούν την αποχή.
Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα.
Μόνο που τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε μια νέα παράμετρος που μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Και αυτή δεν είναι άλλη από την παρέμβαση του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση τόσο για την υπόθεση Καλογρίτσα όσο και για το θέμα του ελέγχου των ΜΜΕ.
Μια και η παρέμβαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρουν στο προσκήνιο το αφήγημα περί «ολιγαρχών», περί του σάπιου καθεστώτος που θέλει να επιστρέψει.
Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Καλαμάτα όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την παρέμβαση, βάζοντας στο τραπέζι ένα ακόμα δίλημμα.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη: «Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με κορυφαία αυτές των ευρωεκλογών, δεν είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, δεν είναι μόνο Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αλλά είναι εάν θα κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα η εκλεγμένη κυβέρνηση ή ολιγάρχες τύπου Μαρινάκη και Μπερλουσκόνι».
Είναι μια τοποθέτηση που μπορεί να έχει ανταπόκριση στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.
Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετό και για να τους κινητοποιήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης