Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Μακεδονία - Εκλογές: Νέο όνομα, παλιά δεινά - Oικονομικός μαρασμός, πελατειακές σχέσεις

tags :
Β. Μακεδονία - Εκλογές: Νέο όνομα, παλιά δεινά - Oικονομικός μαρασμός, πελατειακές σχέσεις
Βόρεια Μακεδονία - Προεδρικές Εκλογές: Νέο όνομα, παλιά δεινά - Oικονομικός μαρασμός, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά
Η Βόρεια Μακεδονία έχει ένα καινούργιο όνομα και την προσδοκία της προσέγγισης προς την Δύση, αλλά ο οικονομικός μαρασμός, οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά παραμένουν οι κύριες πηγές ανησυχίας πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 21/4).
Τρεις υποψήφιοι αναμετρώνται για την διαδοχή του G. Ivanov, που αποχωρεί έπειτα από δύο συνεχείς θητείες: ο υποστηριζόμενος από την κεντροαριστερά στην εξουσία, η εκπρόσωπος της δεξιάς αντιπολίτευσης και ένα μέλος της αλβανικής κοινότητας που αντιστοιχεί στο 20%-25% του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.
Κανείς δεν ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ζουν εδώ οι άνθρωποι. Δεν ασχολούνται παρά με την εξουσία και με ό,τι απομένει να αρπάξουν στην φτωχή αυτή χώρα».
Στην Βόρεια Μακεδονία, η οποία ελπίζει να ανοίξει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 400 ευρώ, το επίσημο ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών.
Ο παράγοντας αποχή
Οι ψηφοφόροι αγωνίζονται να συμμερισθούν τον ενθουσιασμό των ευρωπαίων αξιωματούχων, που πανηγύρισαν την συμφωνία των Πρεσπών που συνομολογήθηκε ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Z. Zaev και Αλέξη Τσίπρα.
Ο ενταφιασμός της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες και η άρση του ελληνικού βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμως αρκετός για να περιορίσει την αποχή μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου ψηφοφόρων;
Πολλοί θέλουν «να στείλουν ένα μήνυμα σε εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν», απαντά ο πολιτικός αναλυτής Arsim Zecoli.
«Οι πολίτες αισθάνονται χειραγωγούμενοι από όλους και είναι δυσαρεστημένοι. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να τους σερβίρουν εσαεί την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ...», λέει η δημοσιογράφος Meri Yiordanovsca.
Ακόμη και μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν την αλλαγή της ονομασίας, πολλοί το έκαναν εκόντες άκοντες, πεισμένοι από τις υποσχέσεις για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνώνυμο, ελπίζουν, της ευημερίας και της εδραίωσης του κράτους δικαίου.
Στην προοπτική αυτή επιμένει ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τους σοσιαλδημοκράτες  του SDSM. «Η ψήφος στον S. Pendarovski, είναι ψήφος υπέρ της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, των ευρωπαϊκών μισθών, ενός ευρωπαϊκού επιπέδου ζωής», διακήρυξε ο Zaev.
Μία ήττα ή συμμετοχή στην ψηφοφορία κάτω του 40%, που απαιτείται για την εγκυρότητα των εκλογών, θα ήταν χαστούκι για τον Zaev. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, με σοβαρές συνέπειες για την σταθερότητα της χώρας.
«Άδεια χώρα»
Οι δημοσκοπήσεις, αμφιβόλου αξιοπιστίας, δίνουν ελαφρό προβάδισμα στον Pendarovski, 56 ετών, και παραπέμπουν σε δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου με αντίπαλο την υποψήφια της δεξιάς Gordan Silianovsca -Davcova.
Νομικός, 63 ετών, μοιάζει να έχει συμβιβασθεί με την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, λέει, ότι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί, αλλά «θα σεβασθεί». Δίνει προτεραιότητα σε άλλο πεδίο: «Η νεολαία εγκαταλείπει την χώρα μόνο και μόνο εξαιτίας της διαφθοράς. Διότι έχουμε στην εξουσία ανθρώπους που δεν σκέφτονται παρά την εργασία και το μέλλον των δικών τους παιδιών εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».
Ο αλβανός υποψήφιος, ο B. Reka, που ελπίζει να προσελκύσει ψήφους και εκτός της αλβανικής κοινότητας, αναφέρεται επίσης «στην κούραση από την θεσμοθετημένη διαφθορά, τον νεποτισμό»: «Εάν αποτύχουμε να συστήσουμε μία Δημοκρατία βασισμένη στο κράτος δικαίου, θα καταλήξουμε σε μία άδεια χώρα».
Η οικογένεια του Yianko Velcovski, 50 ετών, απεικονίζει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο. Ο γιος του έχει μεταναστεύσει στην Γερμανία, η κόρη του, νοσοκόμα, θέλει να τον ακολουθήσει: «Όταν  ακούω τους υποψήφιους να μιλούν για το μέλλον της νεολαίας, μου γυρίζει το στομάχι», λέει ο υδραυλικός αυτός από τα περίχωρα των Σκοπίων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ανάμεσα στο 2000 και το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης