Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ για σουβλάκι: Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού έχουν αυξηθεί λόγω Κίνας - Επιβεβαίωση BN

tags :
ΥΠΟΙΚ για σουβλάκι: Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού έχουν αυξηθεί λόγω Κίνας - Επιβεβαίωση BN
ΥΠΟΙΚ για σουβλάκι: Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού έχουν αυξηθεί λόγω Κίνας - Επιβεβαίωση BN
Το άλμα των διεθνών τιμών χοιρινού κρέατος δεν φαίνεται να επηρεάζει την εγχώρια αγορά, επισημαίνει σε ανάλυση του το υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας πάντως την άνοδο τις τελευταίες ημέρες των τιμών στο επίπεδο της χονδρικής και σημειώνοντας ότι οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν το πότε και το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στον καταναλωτή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα ενός ιού που αποδεκατίζει τη βιομηχανία γουρουνιών της Κίνας -επιβεβαιώνοντας χθεσινό (18/4) δημοσίευμα του bankingnews.gr- , σημειώνει στην ανάλυση του το υπουργείο.
Όπως επισημαίνει, οι μεταποιητές κρέατος σε όλο τον κόσμο πωλούν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από την εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η συνέπεια είναι οι αυστηρότερες προμήθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η οποία ωθεί τις τιμές. Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή στον κόσμο.
Η ασθένεια, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη βιομηχανία κρέατος της Κίνας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, από την ώθηση των τιμών των τροφίμων στην αυξανόμενη ζήτηση για άλλα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και το βόειο κρέας.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη χώρα μπορεί να μειωθεί κατά 30% φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Rabobank International.
Η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αγορά χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ και μετοχές της JBS SA, του μεγαλύτερου παραγωγού κρέατος στον κόσμο .
Δεν είναι μόνο η Κίνα που αγωνίζεται με την εξάπλωση της ασθένειας. Στην Ευρώπη, υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός, που εντοπίστηκε στους αγριόχοιρους στο Βέλγιο πέρυσι, θα μπορούσε να μολύνει κατοικίδια γουρουνάκια σε μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η Γαλλία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός φράχτη που εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια.
Οι τιμές εκκαθάρισης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για ζώντα χοιρινά στο χρηματιστήριο αγαθών του Σικάγο (CME) αυξήθηκαν κατά 77,5% (από 53,9 $/lb στις 25/2/19 σε 95,68 $/lb στις 22/3/2019), ενώ στις 18/4/19 η τιμή εκκαθάρισης ήταν στα 96,75 $/lb, που αποτελεί υψηλό τετραετιάς από το Σεπτέβριο 2014. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο έτος (20/4/18 – 18/4/19) η τάση δεν ήταν συνεχώς αυξητική στο εν λόγω χρηματιστήριο, το αντίθετο. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι τιμές εκκαθάρισης για ζώντα χοιρινά στο CME κατά το τελευταίο έτος, όπου εμφανίζεται η χαμηλότερη τιμή στις 25/2/2019 (53,90 $/lb)
 Όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, οι ανωτέρω αυξομειώσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αγορά χοιρινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι τιμές χοιρινού κρέατος εισαγωγής είναι μάλλον σταθερές. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι μέσες μηνιαίες τιμές χοιρινού λιανικής από τον Ιαν. 2018 έως και τον Απρ. 2019.
 


Το ελάχιστο περιόδου παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο 2018 (4,29 €/kgr) και το μέγιστο το Μάιο 2018 (4,48 €/kgr) με μέσο όρο περιόδου στα 4,40 €/kgr.
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στις τιμές λιανικής χοιρινού της τάξης του 1-2%, γεγονός που καταγράφεται στον υποδείκτη για το χοιρινό κρέας του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει μηνιαία η ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης.
Σε επίπεδο χονδρικής τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος κατά μέσο όρο ύψους 6%, η οποία αντιστοιχεί σε 0,15 € ή 0,19 € αν συμπεριλάβουμε το ΦΠΑ. Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν το πότε και το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στον καταναλωτή.

Τί έγραφε το bankingnews.gr την Πέμπτη 18/04/2019 - 22:33

Η είδηση ότι η τιμή για το… παραδοσιακό σουβλάκι του Έλληνα θα αυξηθεί κατά 30% από την 1η Μαΐου 2019, προκάλεσε, όπως ήταν απόλυτα, φυσικό θύελλα αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή είναι δικαιολογημένη, καθώς οι διεθνείς τιμές για το χοιρινό κρέας (σ.σ.: αναφέρεται στο επεξεργασμένο χοιρινό κρέας, χωρίς κόκαλα, το οποίο θεωρείται βιομηχανικό και όχι αγροτικό εμπόρευμα) έχουν αυξηθεί μεταξύ 30% και 32% κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές μπορεί να μην ενδιαφερθούν και πολύ για τις αιτίες της αύξησης, αλλά οφείλουμε να τους πληροφορήσουμε ότι για… όλα φταίει η Κίνα.
Μόνο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί στο Πεκίνο μία εβδομάδα πριν την «αποφράδα μέρα» για τους Έλληνες καλοφαγάδες...
Το πρόβλημα, όπως αναφέρει και εκτενής ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι πληθυσμοί χοίρων στην Κίνα έχουν πληγεί από τον ιό του αφρικανικού πυρετού, γεγονός που έχει σχεδόν μηδενίσει τις εξαγωγές από την χώρα και έχει οδηγήσει τις διεθνείς τιμές στα ύψη.
Οι υπόλοιπες χώρες παραγωγής βιομηχανικά επεξεργασμένου χοιρινού διαγκωνίζονται για το ποια θα αυξήσει περισσότερο τις εξαγωγές της στην Κίνα, όπου το εν λόγω έδεσμα είναι και το πιο αγαπημένο της ευημερούσας μεσαίας τάξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η λιανική τιμή του χοιρινού κρέατος έφθασε στα 4,31 δολάρια η λίβρα τον Μάρτιο 2019, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ταυτόχρονα στην ΕΕ, η τιμή χονδρικής έχει αυξηθεί κατά 16% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο για το συγκεκριμένο εμπόρευμα έχει ενισχυθεί 32% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων CME σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που είχε διολισθήσει τον Φεβρουάριο 2019.

Η χώρα, πάντως, η οποία έχει δει την πιο δραματική αύξηση τιμής είναι και αυτή που δημιούργησε –έστω και άθελά της – το πρόβλημα, δηλαδή η Κίνα, καθώς εκτιμάται ότι στο β’ εξάμηνο του 2019 η τιμή του χοιρινού μπορεί να αυξηθεί άνω του 70%, με δεδομένο ότι η παραγωγή έχει υποχωρήσει 30% από τις αρχές του 2019.
Πάντως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν και αυτοί που κερδίζουν από όλη την αναστάτωση, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν το προϊόν τους στους Κινέζους εισαγωγής σε πολύ υψηλότερες τιμές…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης