ΗΠΑ - έκθεση Mueller: Ο πολιτικός απόηχος για την προεκλογική εκστρατεία των εκλογών του 2020

ΗΠΑ - έκθεση Mueller: Ο πολιτικός απόηχος για την προεκλογική εκστρατεία των εκλογών του 2020
ΗΠΑ - έκθεση Mueller: Ο πολιτικός απόηχος για την προεκλογική εκστρατεία των εκλογών του 2020
Κάτι συνέβη στον δρόμο για την «ολική απαλλαγή» σχολιάζει το ABC News, αναφερόμενο στην δημοσιοποίηση της έκθεσης του R. Mueller για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία δεν είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση κάποιας ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου D. Trump, μετά από μία έρευνα διάρκειας 22 μηνών.
Ωστόσο, η ομάδα ερευνών που είχε συστήσει ο Mueller δρομολόγησε μία υπόθεση με ουσιαστικές πολιτικές παρενέργειες για τον πρόεδρο Trump, το Κογκρέσο, αλλά και τις ηγεσίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Η έκθεση των 448 σελίδων του Mueller μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κατάλογος παραβίασης των υφιστάμενων κανόνων ή και της νομοθεσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, στην διάρκεια των σχεδόν τριών χρόνων άσκησης της προεδρίας του.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης W. Barr έδωσε τέλος στα ερωτήματα νομικού περιεχομένου, ενώ η αναφορά του Mueller από μόνη της, θέτει νέα πολιτικά ερωτήματα, με δεδομένους τους προηγούμενους ισχυρισμούς του Trump για την (πλήρη) δικαίωσή του.
Ο κατάλογος με τις προεδρικές ενέργειες προκαλεί ζαλάδα.
Μερικές από αυτές ήταν γνωστές για μήνες κι επιβεβαιώθηκαν από τον Mueller, ενώ άλλες προεδρικές ενέργειες έγιναν γνωστές για πρώτη φορά, από την χθεσινή δημοσιοποίηση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου της έκθεσης του Mueller.
Οι προεδρικές ενέργειες σύμφωνα με τις απόψεις σχολιαστών στην Ουάσινγκτον υπενθυμίζουν τις πολλές διαστάσεις κατά τις οποίες ο Trump άλλαξε την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, με τρόπους οι οποίοι θεωρούνταν αδιανόητοι στο παρελθόν.
Η ομάδα έρευνας του Mueller εντόπισε «πολλαπλούς δεσμούς μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και προσώπων που είχαν σχέσεις με την ρωσική κυβέρνηση», σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Trump προσπάθησε ενεργά να βρει ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είχε σβήσει το 2016 η αντίπαλος του X.  Clinton, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της αναφοράς του Mueller.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί η διάπραξη εγκλημάτων, έχουν καταγραφεί μεγάλες προσπάθειες συγκάλυψης, σύμφωνα με το συμπέρασμα της ομάδας ερευνών του Mueller.
Οι διερευνητές της υπόθεσης, εντόπισαν πολλαπλές περιπτώσεις στις οποίες, ο πρόεδρος, αλλά κι όσοι μιλούσαν εκ μέρους του παραπλάνησαν με πρόθεση την κοινή γνώμη, τόσο για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όσο και για το καθημερινό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, με την εμπλοκή και του προέδρου, όπως συμπέρανε η ομάδα έρευνας.
Ο Μπαρ υποστήριξε χθες ότι ο πρόεδρος Trump «δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια» για να εμποδίσει την έρευνα του Mueller.
Ωστόσο, ο Mueller επισημαίνει στην αναφορά του “τις δημόσιες φραστικές επιθέσεις [που δέχτηκε η έρευνα] τις μυστικές προσπάθειες για τον έλεγχό της, αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τους μάρτυρες να μην συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.”
Ανάμεσα στα περίεργα συμπεράσματα της έκθεσης, είναι κι αυτό που αναφέρεται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο πρόεδρος Trump διέσωσε τα προσχήματα με την βοήθεια των ανθρώπων του περιβάλλοντος του, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι μερικές φορές, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές του.
«Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει την έρευνα ήταν κυρίως ανεπιτυχείς, αλλά αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές του ή να κάνουν δεκτά τα αιτήματά του», σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Η ίδια έκθεση καθιστά ξεκάθαρο ότι οι αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως να προσπάθησε να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη είναι σημαντικές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το συμπέρασμα της ομάδας ερευνών, οι αποδείξεις αυτές δεν ήταν καθοριστικές.
«Εάν είχαμε πειστεί μετά από μια εξονυχιστική έρευνα των γεγονότων ότι ο πρόεδρος ξεκάθαρα δεν διέπραξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, θα το είχαμε διατυπώσει», αναφέρει το κείμενο της έκθεσης.
Παράλληλα, το ίδιο κείμενο υπενθυμίζει ότι καμία από τις εξουσίες του προέδρου, δεν είναι ανεξέλεγκτη.
«Το Κογκρέσο έχει την εξουσία να απαγορεύσει την διεφθαρμένη άσκηση προεδρικής εξουσίας, προκειμένου να προστατέψει την ακεραιότητα απονομής της δικαιοσύνης», τονίζει η αναφορά του Mueller.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι άμεσες προσπάθειες που θα γίνουν στο Κογκρέσο θα εντοπίζονται στην κατεύθυνση της απόκτησης πρόσβασης στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του Mueller, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που έχουν αφαιρεθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Barr.
Ο Μπαρ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις σκληρές ερωτήσεις των Δημοκρατικών, κατά την κατάθεση που έχει κληθεί να δώσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Μαΐου.
Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση να καλέσουν τόσο τον Mueller, όσο και τα μέλη της ομάδας ερευνών που είχε συγκροτήσει ο ίδιος.
Οι εξελίξεις που δρομολογούνται προαναγγέλλουν δύσκολες στιγμές για τον πρόεδρο Trump, ενώ ενεργοποιείται σταδιακά το πλαίσιο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα για την επανεκλογή του το 2020.
Μερικοί από τους ηγέτες του Κογκρέσου έχουν υποσχεθεί την πρόσβαση σε μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση της έκθεσης του Mueller, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την έναρξη της διαδικασίας αμφισβήτησης των προεδρικών εξουσιών του Trump, έχουν πλέον νέα επιχειρήματα για την προώθηση των θέσεών τους, μέσω προβλέψεων του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Από την άλλη μεριά, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του 2020, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου Trump, ώστε να διατηρηθεί η πολιτική συνοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να υπάρξει δυναμική προεκλογική παρουσία και διεκδίκηση των κρίσιμων αμερικανικών πολιτειών, για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Από την πλευρά της, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Trump ανακοίνωσε χθες το προεκλογικό σύνθημα: «ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ», προωθώντας την ιδέα «της διερεύνησης των ερευνητών», που διεξήγαγαν την έρευνα, αφήνοντας πολιτικά υπονοούμενα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS