Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Ο ΟΗΕ απομάκρυνε τουλάχιστον 160 πρόσφυγες προς τον Νίγηρα

tags :
Λιβύη: Ο ΟΗΕ απομάκρυνε τουλάχιστον 160 πρόσφυγες προς τον Νίγηρα
Λιβύη: Ο ΟΗΕ απομάκρυνε τουλάχιστον 160 πρόσφυγες προς τον Νίγηρα
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα (19/4) ότι απομάκρυνε 163 πρόσφυγες θύματα της κλιμάκωσης των μαχών στη Λιβύη προς τον γειτονικό Νίγηρα, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 3.000 άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης.
Η απομάκρυνση αυτή είναι η πρώτη στη Λιβύη μετά την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
«Δεδομένης της κατάστασης στη Λιβύη, οι απομακρύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους αποτελούν μια ζωτικής σημασίας μορφή διάσωσης για τους κρατούμενους πρόσφυγες, οι ζωές των οποίων απειλούνται», ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής της HCR Φίλιπο Γκράντι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την εθνικότητα των προσφύγων αυτών. Οι πρόσφυγες που διαβιούν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη προέρχονται κυρίως από τη Λιβύη, την Ερυθραία, το Μαλί, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και το Σουδάν.
Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους πραγματοποιήθηκε ενώ συνεχίζονται οι βίαιες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και εκείνες της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Οι μάχες έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 900, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Δεκάδες γυναίκες και παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 163 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν προς τον Νίγηρα, όπου σήμερα προσγειώθηκε μια πτήση που οργάνωσε η HCR.
Όλοι τους είχαν τοποθετηθεί σε κέντρα κράτησης κοντά στις γραμμές του μετώπου όμως η HCR είχε καταφέρει να μετεγκαταστήσει πολλούς από αυτούς σε πιο ασφαλείς δομές υποδοχής του κέντρου της Τρίπολης.
Συνολικά, 539 πρόσφυγες έχουν απομακρυνθεί από διάφορα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στις ζώνες των μαχών. Όμως, σύμφωνα με την HCR, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κέντρα που είναι εκτεθειμένα στις μάχες. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την τύχη τους.
Ο Γκράντι χαιρέτισε την κίνηση του Νίγηρα να δεχθεί τους πρόσφυγες, αλλά κάλεσε και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
«Ο Νίγηρας δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνος του», είπε. «Πρέπει να υπάρχει ένας επιμερισμός της ευθύνης και να παρουσιαστούν και άλλες χώρες για να τείνουν το χέρι και να βοηθήσουν να γλιτώσουν οι ευάλωτοι πρόσφυγες προκειμένου να τεθούν σε ασφάλεια».
Η HCR απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα επείγουσα έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» και απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται και «έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ δύο πυρών» στη Λιβύη, ζητώντας τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» προκειμένου να τους απομακρύνει από τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης