Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι αλλάζει στα ψηφιακά νομίσματα – Οι «μεγάλοι» έχουν πέσει έξω, προς το παρόν

Κάτι αλλάζει στα ψηφιακά νομίσματα – Οι «μεγάλοι» έχουν πέσει έξω, προς το παρόν
Οι «μεγάλοι» απέτυχαν στις προβλέψεις τους για τα κρυπτονομίσματα
Τα ψηφιακά νομίσματα επιβιώνουν, προς το παρόν.
Κόντρα στο ότι πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος των κρυπτονομισμάτων τα περασμένα χρόνια, προκαλώντας απανωτά «κραχ» στον κλάδο και δίνοντας την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να κάνουν «πάρτι» κατά καιρούς.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τί έλεγαν λίγοι μόνο από τους πασίγνωστους και καταξιωμένους επιχειρηματίες ή επενδυτές.

«Μία εντελώς ακατάλληλη επένδυση.
Τα κρυπτονομίσματα δεν διαθέτουν βασικά στοιχεία που έχουν τα κανονικά νομίσματα.
Ως περιουσιακό στοιχείο, ένα ψηφιακό νόμισμα είναι μια απαίτηση ως προς κανέναν -σε αντίθεση με κρατικά ομόλογα, μετοχές ή χαρτονομίσματα- και δεν δημιουργεί εισοδηματική ροή.
Επίσης, είναι πάρα πολύ ασταθές».
«Τα κρυπτονομίσματα πρέπει να απαγορευθούν.
Είμαι προσωπικά έκπληκτος που οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν κινηθεί ακόμη προς αυτήν την κατεύθυνση».
Andreas Utermann, διευθύνων σύμβουλος της Allianz Global Investors

«Το Bitcoin δεν έχει καμία απολύτως αξία.
Αποτελεί μία ψευδαίσθηση.
Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όσους έχουν επενδύσει στο Bitcoin.
Ελπίζουν σε κάτι ανούσιο ότι θα τους αλλάξει τη ζωή».
«Τα ψηφιακά νομίσματα είναι δηλητήριο.
Είμαι βέβαιος πως ο κλάδος θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά».
Warren Buffet, ιδρυτής της Berkshire Hathaway

«Η χρήση από εγκληματίες και επιτήδειους που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που προσφέρεται, καθιστά τα ψηφιακά νομίσματα πολύ επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Γι' αυτό είναι μια τεχνολογία που έχει προκαλέσει θανάτους με έναν αρκετά άμεσο τρόπο. Νομίζω ότι η κερδοσκοπική μανία γύρω από τις ICOs (Initial Coin Offerings) και τα κρυπτογραφικά νομίσματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».
Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft
*Το 2014 ο θρυλικός κ. Gates δήλωνε πως το Βitcoin είναι «συναρπαστικό και καλύτερο από ένα κανονικό νόμισμα, καθώς δεν χρειάζεται να βρίσκεστε φυσικά στον ίδιο τόπο».

«Το Bitcoin ενδέχεται να αποτελέσει ένα ακόμη αποτυχημένο πείραμα για ένα νέο νόμισμα.
Αποτελεί μία από τις μανίες που εμφανίζονται ήδη από το 1800».
«Το Bitcoin αποτελεί φούσκα».
Robert Shiller, νομπελίστας οικονομολόγος

«Δεν υπάρχει αποκέντρωση, είναι όλα μαλακ***.
Πρόκειται για μια φούσκα, αυτοί που έφτασαν αργά στο πάρτι είναι κορόιδα».
«Το Bitcoin είναι η μητέρα των φουσκών».
Nouriel Roubini, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business

«Το Bitcoin αποτελεί φούσκα».
Jack Ma, ιδρυτής της Alibaba

«Το Bitcoin είναι μία απάτη».
Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan

Σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί ότι, με εξαίρεση τον κ. Roubini, η συντριπτική πλειοψηφία αξιωματούχων, επενδυτών και αναλυτών στηρίζουν την αποκεντρωμένη τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, το «Blockchain».
Πίσω πάλι στα ψηφιακά νομίσματα, σε αντίθετο κλίμα νεότεροι επιχειρηματίες όπως ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk, διαφοροποιούνται. Τούτου λεχθέντος, η περίπτωση των κρυπτονομισμάτων θυμίζει κατά πολύ αυτήν την Tesla -από πλευράς προβλέψεων για αποτυχία. Ο Elon, ο οποίος εισήλθε πολύ ενεργά στον κλάδο συναλλαγών ως συνιδρυτής της PayPal Holdings, έχει χαρακτηρίσει το Bitcoin ως μία «εξαιρετική ιδέα», ενώ προβλέπει πως ότι «οι μέρες των χαρτονομισμάτων είναι μετρημένες». Βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκέφτεται επί παρόντος να αναμειχθεί στον κλάδο κρυπτονομισμάτων, ούτε ο ίδιος ούτε η Tesla, ενώ σημείωσε πως τα ψηφιακά νομίσματα παρουσιάζουν και σημαντικά μειονεκτήματα.
Την πιο σωστή και αντικειμενική στάση μέχρι στιγμής ίσως έχει κρατήσει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde. Σε πρόσφατο άρθρο της στο blog του Ταμείου, αφού επισήμανε τις αναφορές ορισμένων περί δεύτερης «Μανίας της Τουλίπας», η κα Lagarde έκρινε ως «αναπόφευκτες» τις μαζικές οικονομικές ζημίες για το επενδυτικό κοινό σε περίπτωση κατάρρευσης των ψηφιακών νομισμάτων, δεδομένου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1.600 κρυπτονομίσματα. «Ακριβώς όπως κάποιες τεχνολογίες που προέκυψαν από την εποχή dot-com (σσ: δεκαετία του 1990, άνθηση της τεχνολογίας που οδήγησε σε «φούσκα») έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας, τα κρυπτονομίσματα που θα επιβιώσουν -σε περίπτωση κατάρρευσης- ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εξοικονομούμε, επενδύουμε και πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτό πνεύμα και να εργαστούν προς ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα περιορίζει τους κινδύνους, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργική διαδικασία», σχολιάζει η Γαλλίδα αξιωματούχος. Όπως υπογραμμίζει, η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων επιτρέπει γρήγορες και φθηνές οικονομικές συναλλαγές, προσφέροντας παράλληλα ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των μετρητών. «Εάν τα ιδιωτικά κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία παραμείνουν επικίνδυνα και ασταθή, ενδέχεται να υπάρχει ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες να παρέχουν ψηφιακές μορφές χρημάτων. Κατά τη γνώμη μου, η επανάσταση της Fintech (σσ: χρηματοπιστωτική τεχνολογία) δεν θα εξαλείψει την ανάγκη για αξιόπιστους μεσάζοντες, όπως μεσίτες και τραπεζίτες.
Ποιος έχει δίκιο λοιπόν; Ίσως όλοι τους.

Η «προσγείωση» και η νέα πραγματικότητα

Τα ψηφιακά νομίσματα φαίνεται να βρίσκονταν στην περίοδο της «φούσκας» και πλέον να έχουν «προσγειωθεί» σε μία άλλη πραγματικότητα, που αποτιμά λογικότερα την αξία τους.
Τον Δεκέμβριο του 2017, το Bitcoin είχε εκτοξευθεί στα 19.000 δολάρια ανά μονάδα, ενώ ο κλάδος είχε φθάσει τα 900 δισεκ. δολάρια! Την ίδια στιγμή, μία τάση που συνεχίστηκε και το 2018, οι ICOs (Initial Coin Οfferings) λάμβαναν χώρα η μία πίσω από την άλλη, όπως και οι επιθέσεις σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Σε εκείνη την περίοδο εύλογα οι πολέμιοι του κλάδου «φώναζαν» τους κινδύνους και επισήμαιναν ότι τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούσαν εργαλείο των εγκληματιών.

Image
Η τιμή του Bitcoin 

Image
Η αξία του κλάδου 


Πλέον, όμως, οι κλοπές από πλατφόρμες έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως και ο αριθμός των ICOs. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία αυξημένη εμπιστοσύνη από πλευράς σημαντικών κολοσσιαίων εταιρειών, όπως για παράδειγμα η J.P. Morgan (θα λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, «JPM Coin») και η SIX Group (θα ξεκινήσει μεταξύ άλλων τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων).
Το μελανό σημείο όμως παραμένει: η χρήση για εγκληματικές ενέργειες από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος που θεωρώ ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι βλαβερά αυτή τη στιγμή.
Από πλευράς αγορών, παρατηρείται κάτι αξιοσημείωτο: η τεράστια μεταβλητότητα που αποτελούσε πάγιο επιχείρημα των «bear» του κλάδου, έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ενδεικτικά, η μέση μεταβλητότητα 30 και 60 ημερών του Bitcoin ανέρχεται αυτήν την περίοδο σε μόλις 3%, έχοντας υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 2% τους προηγούμενους μήνες. Το Bitcoin διαπραγματεύεται γύρω από τα 4.000 και 5.000 δολάρια για πάνω από μισό χρόνο, ενώ η αξία του κλάδου έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 δισεκ. και κάτω από τα 200 δισεκ. δολάρια. Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την αισθητά μικρότερη παρουσία κερδοσκόπων στον κλάδο.
Η μεγάλη αλλαγή, όμως, που αντανακλά το πέρασμα σε μία νέα εποχή, έχει διαπιστωθεί από την εταιρεία Arca. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του MarketWatch, ο Jeff Dorman ανέφερε πως οι επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων επικεντρώνονται πλέον στα μικρότερα και όχι τόσο δημοφιλή κρυπτονομίσματα, τα οποία παρέχουν πραγματική αξία. Η «στροφή» στα κρυπτονομίσματα μικρής κεφαλαιοποίησης αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, πλέον, οι επενδυτές αναζητούν τη χρησιμότητα και όχι την κερδοσκοπία, σημείωνε. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από το -ελαφρά- μικρότερο μερίδιο του Bitcoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Image
Το μερίδιο του Bitcoin και λοιπών στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων 

Image
Η μέση μεταβλητότητα 30 και 60 ημερών για το Bitcoin

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε στο ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο ή μία εξαιρετικά επικίνδυνη απειλή για την κοινωνία. Εναπόκειται στους χρήστες. Οι αρχές μπορούν όντως να ρυθμίσουν την αγορά και να επιτρέψουν τη χρήση σε συναλλαγές όπου θα εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Από την άλλη, πρέπει να κλείσουν κάθε δίοδο χρήσης για εγκληματικές δραστηριότητες. Μόνο έτσι τα ψηφιακά νομίσματα θα αποτελέσουν κάτι θετικό και θα παραμείνουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης