Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο

tags :
Κίνα: Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο
Κίνα: Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο
Η πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road) δεν είναι ένα «γεωπολιτικό εργαλείο» ή μια κρίση χρέους για τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά το Πεκίνο καλωσορίζει τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις για το πώς να απαντήσει στις ανησυχίες αναφορικά με το σχέδιο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα στην οποία θα παρευρεθούν 37 ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εκ των στενότερων συμμάχων της Κίνας, αν και οι ΗΠΑ, που έχουν επικρίνει το σχέδιο αυτό, στέλνουν χαμηλόβαθμους αντιπροσώπους. Το ‘Belt and Road’ είναι μια βασική πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping και προβλέπει την αναβίωση του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού προκειμένου να συνδεθεί η Κίνα με την Ασία, την Ευρώπη και όχι μόνο, στο πλαίσιο της οποίας θα δαπανηθούν τεράστια ποσά για υποδομές.
Ωστόσο έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον, που τη θεωρεί απλά ως μέσο για να εξαπλωθεί η κινεζική επιρροή στο εξωτερικό και να φορτωθούν οι χώρες με μη βιώσιμο χρέος μέσω αδιαφανών έργων.
Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επικριτικές στην απόφαση της Ιταλίας να προσυπογράψει το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Xi Jinping στη Ρώμη.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wuang Yi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρωτοβουλία αυτή έφερε πραγματικά οφέλη στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.
«Αυτή η σχέση εταίρων δεν είναι γεωπολιτικό εργαλείο, αλλά μια πλατφόρμα για συνεργασία», δήλωσε. «Δεν μπορείς να βάζεις ταμπέλες ‘όπως κρίσεις χρέους’ πάνω στην Belt and Road, και αυτό είναι κάτι που καμία από τις συμμετέχουσες χώρες δεν θα αναγνώριζε», πρόσθεσε.
«Φυσικά, υπάρχει μια διαδικασία ανάπτυξης για το Belt and Road. Δεν μπορείς να φθάσεις εκεί με ένα βήμα και αναπόφευκτα θα προκαλέσει κάποιες ανησυχίες κατά τη εξέλιξή του. Άρα καλωσορίζουμε όλες τις πλευρές να διατυπώσουν εποικοδομητικές παρατηρήσεις», δήλωσε.

Συμμετοχή στενών συμμάχων

Ο αριθμός των ξένων ηγετών για τη σύνοδο της 25-27 Απριλίου έχει αυξηθεί από τους 29 που ήταν την τελευταία φορά, κυρίως από τους στενότερους συμμάχους της Κίνας όπως το Πακιστάν και η Ρωσία, αλλά επίσης η Ιταλία, η Ελβετία και η Αυστρία.
Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος Τις ανησυχίες για τις χρηματοδοτικές πρακτικές αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι θα υπάρχουν Αμερικανοί στη σύνοδο, με την αποστολή να αποτελείται από διπλωμάτες, πολιτειακούς αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
«Καλωσορίζουμε κάθε χώρα που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος. Το πότε θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, ή το εάν θα συμμετάσχουν, εξαρτάται από αυτές να το αποφασίσουν», πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ουάσινγκτον στο Φόρουμ Belt and Road», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
«Καλούμε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι οι πρωτοβουλίες τους στην οικονομική διπλωματία τηρούν τις διεθνώς αποδεκτές νόρμες και πρότυπα, προωθούν βιώσιμη και ανοικτή για όλους ανάπτυξη και δίνουν ώθηση στην καλή διακυβέρνηση και τους ισχυρούς οικονομικούς θεσμούς».
Στην πρώτη σύνοδο Belt and Road πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ υπέβαλαν διπλωματική νότα στην Κίνα παραπονούμενες για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας, αν και έκτοτε η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ έχουν προσπαθήσει να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.
Ο Wuang δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα επίσης θα λάβει μέρος στη φετινή σύνοδο χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Νομίζω ότι είναι λογικό καθώς είναι μια πρωτοβουλία οικονομικής συνεργασίας.
Όλες οι χώρες έχουν την ελευθερία να συμμετάσχουν αλλά νομίζω ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αποτρέψουν κάποια άλλη από το να συμμετάσχει. Πρόκειται για μια ανοικτή, προσβάσιμη σε όλους πλατφόρμα».
Σύμφωνα με τον Wang, πάνω από 150 χώρες στέλνουν αποστολές ενώ θα υπάρχουν περίπου 5.000 προσκεκλημένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης