Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μάχη» Τσακαλώτου - Costello στις 6 Μαΐου σε «10 + 1» προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης με αιχμή το νέο «πακέτο» παροχών Τσίπρα

«Μάχη» Τσακαλώτου - Costello στις 6 Μαΐου σε «10 + 1» προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης με αιχμή το νέο «πακέτο» παροχών Τσίπρα
Ποια είναι τα «11 σημεία φωτιά» για την κυβέρνηση
Τρεις εβδομάδες έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, μέχρι την έλευση του Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και των ομολόγων του από τους υπόλοιπους θεσμούς στην Αθήνα, για την εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε επίπεδο υπουργών.
Το κουαρτέτο θα βρίσκεται 6 Μαΐου στην πρωτεύουσα για να ξεκινήσει το «σκανάρισμα» σε μία σειρά προαπαιτούμενων πολλά από τα οποία αποτελούν «ουρές» από την δεύτερη αξιολόγηση.
Η προεργασία έχει ήδη γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία βρέθηκαν αρχές Απριλίου στην Ελλάδα για να επιταχύνουν τις διαδικασίες με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να ανοίξουν την «αυλαία» της 3ης αξιολόγησης.
Η αποστολή περιελάμβανε και τους επικεφαλής οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψη από τη στιγμή που οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσαρμόστηκαν στα  μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών και ψηφίστηκαν εν συνεχεία από την ελληνική βουλή.
Με τις νέες παροχές και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση νοικοκυριών, καταναλωτών και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που προωθούνται και με τις συζητήσεις για να μην εφαρμοστεί η μείωση στο αφορολόγητο να έχουν ανοίξει για τα καλά, η έλευση των δανειστών στην χώρας μας κρίνεται από  ευρωπαϊκές πηγές επιβεβλημένη.
Είναι σαφές ότι όλες οι προεκλογικές πρωτοβουλίες θα βρεθούν «επί τάπητος» με τους θεσμούς αφού πρόκειται για υψηλής αξίας «αντίμετρα» για την κυβέρνηση που θα συμβάλλουν στο κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας.
Το «μπρα ντε φερ» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου με τους πιστωτές προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει πέσει πάνω στον «Βρυξελλιώτικο τοίχο» με τις 120 δόσεις με τους θεσμούς να ζητούν προσαρμογή των διατάξεων για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία.
Σε αυτό το πλαίσιο στο επίκεντρο της 3ης αξιολόγησης θα βρεθούν κάποιες  «ουρές» από την 2η μαζί με κάποια νέα «φρέσκα» κεφάλαια.
Αναλυτικότερα:

1. Το «πακέτο» ελαφρύνσεων και παροχών Τσίπρα σε καύσιμα, ΦΠΑ και 13η σύνταξη σε συνδυασμό με τον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων.
2. Οι διατάξεις με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
3. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία.
4. Η πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη τους επόμενους μήνες.
5. Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
6. Η εισπρακτικότητα των φόρων.
7. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους
8. Η πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων
9. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
10. Τα οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση
11. Προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης