Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ καταδίκασε τη δολοφονία δημοσιογράφου στη Βόρεια Ιρλανδία

Η ΕΕ καταδίκασε τη δολοφονία δημοσιογράφου στη Βόρεια Ιρλανδία
Η ΕΕ καταδίκασε τα συμβάντα στη Βόρεια Ιρλανδία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε σήμερα (194) τα συμβάντα που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Λόντοντερι, στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου μια δημοσιογράφος έπεσε νεκρή από σφαίρες, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της.
«Είδαμε τις πληροφορίες για το φοβερό συμβάν που έλαβε χώρα στη Βόρεια Ιρλανδία που προκάλεσε τον θάνατο μιας δημοσιογράφου. Καταδικάζουμε βιαιότητες αυτού του είδους», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως οι βρετανικές αρχές θα προσδιορίσουν τις ακριβείς συνθήκες αυτού του τραγικού συμβάντος», πρόσθεσε.
Μια 29χρονη δημοσιογράφος σκοτώθηκε από σφαίρα στη διάρκεια της περασμένης νύχτας από έναν δράστη ο οποίος έθεσε στο στόχαστρο αστυνομικούς που επενέβησαν ύστερα από ταραχές στο Λόντονερι.
Ο θάνατός της αντιμετωπίζεται από τη βορειοϊρλανδική αστυνομία ως «τρομοκρατική ενέργεια».
Οι βιαιότητες αυτές σημειώθηκαν ενώ πλησιάζει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για τους καθολικούς, κατά το οποίο οι δημοκρατικοί γιορτάζουν την επέτειο της εξέγερσης στο Δουβλίνο το 1916, η οποία κατέληξε στην ανακήρυξη μιας Δημοκρατίας της Ιρλανδίας τη Δευτέρα του Πάσχα.
Τον Ιανουάριο, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Λόντοντερι είχε προκαλέσει φόβους για νέα έξαρση της βίας από παραστρατιωτικές οργανώσεις, εν μέσω πλήρους έντασης για το Brexit, ένα θέμα στο οποίο το ιρλανδικό σύνορο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώνουν πως διαπραγματεύονται για την αποφυγή της επαναφοράς ενός φυσικού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Φιλίπ Λερούτ ζήτησε από τις ιρλανδικές αρχές να «διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα» για τον θάνατο της δημοσιογράφου.
«Ο θάνατος της Λίρα ΜακΚί είναι μια πραγματική απώλεια για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και για τη νέα γενιά των δημοσιογράφων», πρόσθεσε.
Η ΔΟΔ υπογραμμίζει πως είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος δολοφονείται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Μάρτιν Ο'Χάγκαν που δολοφονήθηκε από αγνώστους το 2001 στο νοτιοδυτικό Μπέλφαστ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης