Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη για τον «εκλεκτό» του Zaev, Pendarovksi με 42,83% - Στις 5/5 ο β΄ γύρος

Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη για τον «εκλεκτό» του Zaev, Pendarovksi με 42,83% - Στις 5/5 ο β΄ γύρος
O δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο
(upd12) Δύσκολη νίκη του υποψήφιου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος του Zoran Zaev δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθησαν την Κυριακή (21/4/2019) αλλά όλα θα κριθούν στον β' γύρο της 5ης Μαΐου, καθώς έπεται με μικρή διαφορά η υποψήφια του VMRO.
Όλα δείχνουν μία αμφίρροπη μάχη στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Με καταμετρημένο το 99,57% των ψήφων ο Stevo Pendarovski συγκεντρώνει το 42,83% ενώ η εθνικίστρια Gordana Siljanovska Davkova ακολουθεί με 42,25%.
Ο Αλβανός υποψήφιος Blerim Reka συγκεντρώνει το 10,58%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι o Pendarovski έλαβε 322.208  ψήφους έναντι 317.866 της Siljanovska Davkova, δηλαδή η διαφορά τους είναι μικρότερη των 6.000 ψήφων.



Ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής

Χαμηλή η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η συμμετοχή των εκλογέων διαμορφώθηκε στο 41,78%, ενδεικτικό της κόπωσης των ψηφοφόρων στη γειτονική χώρα, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες αλλά και το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Συνολικά ψήφισαν 753.267 ψηφοφόροι.
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2014 η συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε ξεπεράσει το 49%.
Η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Ωστόσο, για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίζουν στις εκλογές, γενικότερα.
Στον πρώτο γύρο, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες.
Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής.
Σε δηλώσεις του ο Pendarovski υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Zoran Zaev συνεχάρη τον Pendarovski για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Pendarovski και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό.
H Gordana Siljanovska Davkova εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Zaev έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Zaev: Να επιλέξουμε κάποιον που θα μας οδηγήσει προς τα εμπρός

«Πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που θα μας οδηγήσει προς τα εμπρός», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα του.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Zaev τονίζει, πως η χώρα του προχωρά «προς τον σύγχρονο κόσμο όπου ανήκει».
«Ως υπεύθυνος πολίτης ψήφισα. Η ψήφος είναι τιμή, δικαίωμα και πολιτικό καθήκον!
Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την επιλογή ενός προέδρου του κράτους και φυσικά να επιλέξουμε κάποιον που θα μας οδηγήσει προς τα εμπρός.
Προχωρούμε προς το σύγχρονο κόσμο, όπου ανήκει η χώρα μας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πιθανές οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία ζητεί και τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, μετά τις προεδρικές.  
Όπως αναφέρει η νίκη στις προεδρικές εκλογές το δρόμο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.  
Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι, εάν ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού ηττηθεί, τότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης