Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Ισλαμιστική οργάνωση πίσω από τις επιθέσεις με 290 νεκρούς και τουλάχιστον 500 τραυματίες - Σοκ στη διεθνή κοινότητα

Σρι Λάνκα: Ισλαμιστική οργάνωση πίσω από τις επιθέσεις με 290 νεκρούς και τουλάχιστον 500 τραυματίες - Σοκ στη διεθνή κοινότητα
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τις εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα
(upd7) Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα από τις βομβιστικές επιθέσεις κατά καθολικών ναών και ξενοδοχείων που καταγράφηκαν χθες Κυριακή 21/4, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε 2 καθολικούς ναούς και σε 4 πολυτελή ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο καθώς και σε έναν τρίτο ναό στα βορειοανατολικά της χώρας είναι τραγικός.
Τουλάχιστον 290 νεκροί και 500 τραυματίες.
Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται τοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama'ath (NTJ), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της οργάνωσης με ξένες οργανώσεις.
Εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, συγκλήθηκε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Maithripala Sirisena τη στιγμή που υπάρχουν έντονες ανησυχίες για αντίποινα κατά μουσουλμάνων.
Μάλιστα και ενώ δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές, το State Department σε ταξιδιωτική του οδηγία προειδοποιεί ότι δεν αποκλείονται νέες απροειδοποίητες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν θύματα απλούς ανθρώπους που κατέφυγαν σε εκκλησίες για να εκφράσουν την πίστη τους.
Ερείπια στο εσωτερικό ναού στη Σρι Λάνκα
Καταδικάζουν τη βία και συμπαραστέκονται στη χώρα, τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες.
παρότι καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη γι αυτήν την αποτρόπαια και βάρβαρη πράξη οι υποψίες των Αρχών εστιάζονται στους αυτονομιστές Ταμίλ οι οποίοι μέχρι το 2009 ήταν σε εμφύλιο πόλεμο με τις κυβερνήσεις της χώρας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Αρχές της Σρι Λάνκα έχουν προχωρήσει σε 13 συλλήψεις ατόμων ενώ από τις 8 συνολικά επιθέσεις που έγιναν, τουλάχιστον οι δύο έγιναν από βομβιστές - καμικάζι.

Ξένοι υπήκοοι στον κατάλογο των θυμάτων

Αρκετοί Αμερικανοί βρίσκονται μεταξύ των περισσότερων των 200 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την Κυριακή (21/4/2019) σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία και εκκλησίες στη Σρι Λάνκα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Ανάμεσα στα θύματα, υπάρχουν και Βρετανοί πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επίσης μεταξύ των θυμάτων είναι ένας Κινέζος, ένα Ολλανδός και δύο Τούρκοι υπήκοοι.
σρι λάνκα εκκλησία
Καταδίκασε τις επιθέσεις ο Wickremesinghe - Συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας 

O πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe, κάλεσε σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για αργότερα μέσα στην Κυριακή 21/4.
Παράλληλα, ο Ranil Wickremesinghe, καταδίκασε τις «θρασύδειλες επιθέσεις», γράφοντας στο λογαρισμό του στο twitter «καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα.
Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς».
Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».
Σημειώνεται ότι  πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

σρι λάνκα εκκλησία3

Πυροσβέστης και άνδρες σε κατεστραμμένο χώρο από το εσωτερικό του ναού στη Σρι Λάνκα
State Department για Σρι Λάνκα: Δεν αποκλείονται νέες απροειδοποίητες τρομοκρατικές επιθέσεις

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί ότι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν απροειδοποίητα εξέδωσε το State Department.
«Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (...) απροειδοποίητα», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.
Όπως αναφέρει, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.


Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα - ΕΕ, Τουρκία και Ρωσία στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης 


Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα όσα θλιβερά διαδραματίζονται στη Σρι Λάνκα μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ναούς και ξενοδοχεία, σήμερα (21/4) ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών.
Η ΕΕ δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker και του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο πρωθυπουργός της χώρας Dimitri Medvedev αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan σε αναρτήσεις τους στο Twitter δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας.
Ο jean Claude Juncker δηλώνει οτι «παρακολούθησε με τρόμο και θλίψη τις βομβιστικέ επιθέσεις στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τις ζωές τόσων ανθρώπων. Εκφράζει τα εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά για να προσευχηθούν» και δηλώνει ότι «όλοι είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε».


Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Tusk κάνει λόγο για ένα τραγικό Πάσχα στη Σρι Λάνκα.
Οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία αλλά και σε αυτούς που μάχονται ακόμη για τις ζωές τους.



Για "προβολή όλόκληρης της ανθρωπότητας" από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan.
Καταδικάζει τις επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα και δηλώνει τη στήριξη του Τουρκικού λαού και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων ανώ εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.


Ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο πρωθυπουργός της χώρας Medvedev εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα για τις τραγικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεις. Εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένεις των θυμάτων και χαρακτηρίζουν "βάρβαρο έγκλημα" τις επιθέσεις νήμερα του Πάσχα των Καθολικών





Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εκφράζει τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ προς τον υπέροχο λαό της Σρι Λάνκα και δηλώνει έτοιμος να παράσχει βοήθεια στα θύματα και τους τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων.



ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τις εξευτελιστικές πράξεις βίας

«Η Ελλάδα καταδικάζει με έντονους όρους αυτές τις εξευτελιστικές πράξεις βίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε η Σρι Λάνκα σήμερα (21/4) ανήμερα του Πάσχα των καθολικών.
Σε ανάρτησή του στο twitter δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός είναι «βαθιά σοκαρισμένος από τις φρικτές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα.
Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με όλους εκείνους που έχουν πληγεί».


 
Πάπας Φραγκίσκος: Ωμή βία οι επιθέσεις κατά πιστών στη Σρι Λάνκα

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 138 άτομα σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ως «ωμή βία» και δήλωσε τη στήριξή του στην απανταχού χριστιανική κοινότητα που τόσο βάναυσα χτυπήθηκε ανήμερα του Πάσχα.
«Έμαθα με θλίψη και πόνο για τις επιθέσεων, που ειδικά σήμερα, ανήμερα του Πάσχα, έφεραν πένθος και πόνο σε εκκλησίες και άλλα μέρη όπου συγκεντρώθηκαν άνθρωποι στη Σρι Λάνκα», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμα του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη μπροστά σε χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν το Πασχαλινό του μήνυμα Urbi et Orbi" (προς την πόλη και τον κόσμο).
«Επιθυμώ να εκφράσω τη στήριξή μου σε ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα, που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της προσευχής και σε όλα τα θύματα μιας τόσο ωμής βίας».
«Αναθέτω στον Κύριο όσους έχασαν τη ζωή τους και προσεύχομαι για τους τραυματίες και για όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας αυτού του δραματικού γεγονότος».

Merkel: Το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία δεν πρέπει να υπερισχύσουν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel στο συλλυπητήριο μήνυμά της προς τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα δήλωσε πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο».

Macron: Βαθιά θλίψη απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις 

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα. «Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα.
«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης