Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Τραβάει το σκοινί» των προκλήσεων η Τουρκία – Ενημέρωσε τον ΟΗΕ για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

«Τραβάει το σκοινί» των προκλήσεων η Τουρκία –  Ενημέρωσε τον ΟΗΕ για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Το καθεστώς Erdogan  ενημερώνει, πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσειος εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Προκλητικά η Άγκυρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα ακόμη βήμα επιβολής τετελεσμένων και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Το καθεστώς Erdogan, διά του ψευδοκράτους, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., την οποία προώθησε –όπως γίνεται συνήθως– ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες (γίνονται από «Barbaros», που κινείται νοτίως) και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με την επιστολή, το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει «συμφωνία», να υλοποιήσει την απόφασή του.
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη).
Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας γίνεται, όπως συναφώς ισχυρίζεται, ως απάντηση σε «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις γεωτρήσεις που διενεργούνται από εταιρείες.
Σύμφωνα με την επιστολή, η τουρκική πλευρά επικαλείται ιδέα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης.
Το κατοχικό καθεστώς συνδέει τους μηχανισμούς αυτούς με το θέμα των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, συντηρεί στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δύο πλευρές στην Κύπρο».
Προτάσεις που είχε υποβάλει ο Dervis Eroglu, οι οποίες αφορούσαν στη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες.
Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για συνδιαχείριση στη βάση αυτή. Είναι μια φόρμουλα για αξιοποίηση του φυσικού αερίου είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.
 
Ζητεί αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar σε δηλώσεις του υπέδειξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά σαφή παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Akar ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».
Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών,  λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες αυτές, «οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», τονίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται πάντα τις διεθνείς συνθήκες.  
«Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.
Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,«ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα, καθώς η Άγκυρα πάντα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.
O Akar επανέλαβε πάντως την  αποφασιστικότητα της Άγκυρας να «προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις Akar – σε κάποιες περιπτώσεις και με τη μορφή έκτακτης επικαιρότητας- ενώ περιγράφουν τις προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας ως «πολυετή διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το 1996», υπονοώντας την κρίση των Ιμίων.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ζητά από την Άγκυρα να «μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο» και συμπληρώνει:
«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.
H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, εφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις»,
«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».
.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης