Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω μας – Απόλυτα ρεαλιστικό να εκλέξουμε 6 ευρωβουλευτές

Παπαδημούλης: Έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω μας – Απόλυτα ρεαλιστικό να εκλέξουμε 6 ευρωβουλευτές
Κακό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Manfred Weber είπε ο κ.Παπαδημούλης
Την θέση ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα στον οικονομικό τομέα διατυπώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτιμά ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό στις επικείμενες ευρωεκλογές να εκλέξει 6 ευρωβουλευτές.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Παπαδημούλης υποστηρίζει πως θα είναι «κακό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα» να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, ο Manfred Weber, ο οποίος όπως λέει ο κ.Παπαδημούλης «σε όλα τα εθνικά μας θέματα είναι από την απέναντι πλευρά» ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συντριβεί στις ευρωεκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η συνέντευξη του κ.Παπαδημούλη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας σας ως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποιες από τις παρεμβάσεις σας θεωρείτε σημαντικότερες;
Ως ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχα αυξημένο ρόλο και στις προσπάθειες της χώρας να βγούμε από τα μνημόνια, να στρέψουμε τη χώρα από την ύφεση στην ανάκαμψη και να την κάνουμε βήμα-βήμα μια αξιοσέβαστη χώρα-μέλος της ΕΕ. Με δεδομένο ότι ο Έλληνας Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ανήκει στη ΝΔ, για πέντε χρόνια ήμουν στην Ευρώπη ο άνθρωπος της ελληνικής κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό μας επιτελείο και κυρίως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσπαθήσαμε να χτίσουμε ερείσματα και συμμαχίες και είμαι ικανοποιημένος γιατί τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα πιο δύσκολα πίσω της στον οικονομικό τομέα και έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε κοινωνικό κράτος επουλώνοντας τις πληγές του μνημονίου.
Ως αντιπρόεδρος επίσης είχα στην αρμοδιότητά μου κρίσιμα θέματα όπως η προστασία της ισότητας και διαφορετικότητας, και νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που το ΕΚ πριν λίγες μέρες ενέκρινε ομόφωνα έκθεση για τοn σεβασμό της διαφορετικότητας με έναν οδικό χάρτη για σειρά θετικών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν σε έναν άλλο οδικό χάρτη για θέματα ισότητας που εγκρίθηκαν επίσης κατόπιν δικής μου πρότασης τον Ιανουάριο του 2017.
Ως αντιπρόεδρος προσπάθησα επίσης παρά τις διαφορές μας, οι 18 Έλληνες ευρωβουλευτές- όλοι, πλην της Χρυσής Αυγής-να έχουμε τακτική επικοινωνία και συνεργασία ώστε στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος να μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις πολιτικές μας ομάδες προ όφελος της χώρας. Προσπάθησα δηλαδή να λειτουργήσω επιδιώκοντας ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις σε θέματα, όπως η προστασία των ελληνικών συμφερόντων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την προστασία των Ελλήνων αγροτών σε θέματα ΚΑΠ και στην τροποποίηση κανονισμών για την καλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και ιδιαίτερα τη συνοχή.
Σήμερα η εικόνα για την Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη, το πιστοποιούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα μεγέθη της οικονομίας, τα επιτόκια στη διεθνή αγορά,, η δρομολογημένη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ και σε ό,τι με αφορά το πιστοποιεί το γεγονός ότι όταν πρωτοεκλέχθηκα αντιπρόεδρος ψηφίστηκα από το 42% των ευρωβουλευτών ενώ 2,5 χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2017 επανεκλέχθηκα με 75%. Αυτό αντανακλά την εκτίμηση των συναδέλφων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας.

Τι προσδοκάτε από τη νέα σας υποψηφιότητα;
Το 2014 ήμουνα υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μου ζήτησε να παραιτηθώ από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του κόμματος για να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, με δεδομένα αφ' ενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές και ότι το κλίμα για την Ελλάδα ήταν δυσμενές στις Βρυξέλλες και αφ' ετέρου έχοντας ένα καλό όνομα προσωπικά στο ΕΚ, υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να αποκτήσω διακριτό ρόλο στο ΕΚ γεγονός που θα μου επέτρεπε να υπερασπίσω από καλύτερη θέση τα συμφέροντα της χώρας.
Ως προς τη νέα θητεία στην οποία προσβλέπω, η χώρα έχει πολλά να κάνει για να θεμελιώσει στέρεα τη μεταμνημονιακή της πορεία και από τη στιγμή που το 80% των Ελλήνων θέλει την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ έχει μεγάλη σημασία και η πορεία που θα πάρει η ΕΕ από δω και πέρα και η θέση που θα έχει η Ελλάδα στην ΕΕ.
Παραδείγματος χάριν, τι θα γίνει με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα αυξηθούν ή θα μειωθούν τα κονδύλια για την κοινωνική συνοχή -το εθνικό συμφέρον είναι να αυξηθούν- τι θα γίνει με την κοινή αγροτική πολιτική και πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια ανάμεσα στα κράτη μέλη;
Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις εκλογές;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι κακό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε όλα τα εθνικά μας θέματα είναι από την απέναντι πλευρά. Είναι οπαδός των περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ιδιαίτερα για τη συνοχή, στα διαρθρωτικά ταμεία, την ΚΑΠ, τα κονδύλια για το προσφυγικό.
Είναι ο πρώτος που μίλησε για Grexit πριν από τον Σόιμπλε.
Εγώ την πρώτη πενταετία ξεκίνησα πρωτοστατώντας από πολύ νωρίς να διαμορφώσουμε αυτό που ονομάζεται προοδευτική συμμαχία. Και το βλέπω να αντανακλάται στη στήριξη που έχει η Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνον από την Αριστερά αλλά από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και στη μη μείωση των συντάξεων και στην ελάφρυνση του χρέους.
Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, υπήρξε μια δήλωση θετική από τον Ντομπρόβσκις που δεν είναι καν σοσιαλιστής αλλά ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος είπε ότι είναι ανοιχτό να μη μειωθεί το αφορολόγητο αρκεί η Ελλάδα να διατηρήσει νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά της και να πετύχει τους στόχους στον προϋπολογισμό της για το 2020.
Αν λοιπόν πετύχαμε κάποιους στόχους και από τη συλλογική προσπάθεια και από την προσωπική μου συμβολή την προηγούμενη πενταετία έχουμε πολλά να κάνουμε το επόμενο διάστημα.
 Ο Αλ. Τσίπρας μου πρότεινε να είμαι και πάλι υποψήφιος, αποδέχθηκα την πρότασή του και διεκδικώ ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και έναν στους τέσσερις σταυρούς προτίμησης, γιατί κακά τα ψέματα, όσο πιο πολλή δύναμη έχεις στο ΕΚ τόσο περισσότερα μπορείς να κάνεις, Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το ότι έχω εκλεγεί με 75%. Για αυτό και τα προηγούμενα 4,5 χρόνια ο πρωθυπουργός δεν μου πρότεινε να γυρίσω στην Ελλάδα και να αναλάβω κάποιο Υπουργείο, γιατί εκτιμά ότι από εδώ βοηθάω περισσότερο και τη χώρα και την κυβέρνηση.

Ακούγεται το όνομά σας ως μελλοντικού Επιτρόπου, όπως και του κ. Τσακαλώτου και μάλιστα θεωρείται κριτήριο να γίνουν οι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο, προκειμένου ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να ορίσει Επίτροπο δικής της επιλογής. Είναι όντως σοβαρό κριτήριο να οριστεί ημερομηνία εκλογών με βάση τη δυνατότητα επιλογής Επιτρόπου;
Το σενάριο που με απασχολεί είναι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκλογές και σε ό,τι με αφορά να έχω τους περισσότερους δυνατούς σταυρούς προτίμησης.
Διεκδικώ έναν από τους 4 σταυρούς προτίμησης, ακόμη και τον τελευταίο σταυρό σε όλη τη χώρα, γιατί ακούγεται το επιχείρημα καλοπροαίρετα ή μη ότι «αυτός δεν έχει ανάγκη».
Το θέμα του Επιτρόπου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και το κεφάλαιο αυτό θα ανοίξει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση τον Ιούνιο, όταν αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στον προτεινόμενο για νέο Πρόεδρο της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη.
Δεν είναι αυτής της ώρας. Τα σενάρια που αναφέρονται στο θέμα αυτό, δεν με ενδιαφέρουν, δεν με αφορούν, δεν μετέχω, δεν τα τροφοδοτώ.
Ως προς τη σημασία του Επιτρόπου έχει μεγάλη σημασία ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και στο ΕΚ και στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο.
Αν είναι δεξιός, κεντρώος, σοσιαλιστής, αριστερός ή πράσινος ένας Επίτροπος επηρεάζει τον συσχετισμό των δυνάμεων.
Αλλά ο λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ολοκλήρωση της τετραετίας δεν είναι ο ορισμός του Επιτρόπου, αλλά είναι ότι αυτό βοηθά στην πολιτική σταθερότητα, την οικονομία που ανακάμπτει και συνακόλουθα βοηθάει και τις επενδύσεις.
Και έχω την εντύπωση ότι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ευρωεκλογών και της ολοκλήρωσης της τετραετίας το φθινόπωρο θα φέρει κι άλλες θετικές ειδήσεις για την οικονομία, μαζί με μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό κι αυτό θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Αν αυτό βοηθήσει να έχουμε έναν Επίτροπο που να μην ανήκει στη Δεξιά αλλά στην Αριστερά, νομίζω ότι θα είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Κομισιόν. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει στην ώρα του ο Τσίπρας. Εγώ πάντως δεν έχω δηλώσει υποψηφιότητα.

Πόσους ευρωβουλευτές προσδοκά να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και θεαματική νίκη της ΝΔ και μάλιστα με διψήφια διαφορά.
Εγώ δεν έχω μάθει να κάνω προβλέψεις, έχω μάθει να αγωνίζομαι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει όσο το δυνατόν πιο καλά και ο στόχος μου στις εκλογές είναι η νίκη και η πρωτιά γιατί «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει».

Δεν μου απαντήσατε στον αριθμό των ευρωβουλευτών...
Θεωρώ απολύτως ρεαλιστικό να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι ευρωβουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης