Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Διακριτική» τακτοποίηση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περνά η κυβέρνηση

tags :
«Διακριτική» τακτοποίηση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περνά η κυβέρνηση
Οι "άλλοι" μπορούν να περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια
Σε αναμονή χορήγησης των εφάπαξ βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, οι οποίοι μένουν μετέωροι αναμένοντας την τελική συνταξιοδοτική πράξη, καθώς το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για «τακτοποίηση» μόνο των υπαλλήλων του δημοσίου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 94.911 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2019. Από αυτές, οι 45.000 έχουν λαμβάνειν και εφάπαξ. Στο δε Δημόσιο, είναι σε αναμονή πάνω από 15.000 αιτήσεις για σύνταξη και όλες έχουν και εφάπαξ. Ο αριθμός δηλαδή όσων περιμένουν σύνταξη και εφάπαξ ξεπερνά τους 50.000.
Με το που θα αρχίσουν οι προκαταβολές του 80% του εφάπαξ, θα πληρωθούν πρώτα οι περίπου 25.000 συνταξιούχοι που έχουν οριστική σύνταξη αλλά είναι ήδη σε αναμονή ως και τρία χρόνια για το εφάπαξ και μετά θα πάρουν σειρά οι περίπου 50.000 συνταξιούχοι που πρέπει να πάρουν πρώτα την οριστική σύνταξη του ΕΦΚΑ για να φτάσουν στο 80% του εφάπαξ.
Ο λόγος που προωθείται το μέτρο της προκαταβολής εφάπαξ είναι διότι οι κλάδοι Πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ μαζεύουν περισσότερες εισφορές και πληρώνουν πολύ λιγότερα εφάπαξ, επειδή καθυστερούν να βγουν οι συντάξεις που είναι βασική προϋπόθεση για την πληρωμή του βοηθήματος.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης το οποίο θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, οι συνταξιούχοι που είναι σε λίστα αναμονής έχοντας πάρει ήδη την οριστική τους σύνταξη, θα μπορούν να ζητήσουν προκαταβολικά το 80% του εφάπαξ που αναλογεί στα χρόνια ασφάλισης και εισφορών που έχουν καταβάλει για τον κλάδο Πρόνοιας και το υπόλοιπο 20% του ποσού θα μπαίνει σε νέα λίστα και θα πληρώνεται με σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης της συνταξιοδοτικής τους απόφασης στο ΕΤΕΑΕΠ.
Οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις τεθεί σε ισχύ το μέτρο (από την υπογραφή της απόφασης που αναμένεται σύντομα). Η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του 80% του εφάπαξ, αφορά σε περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ-ΕΤΕΑΕΠ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης