Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι προβλέπουν Citi, JPMorgan, Morgan Stanley

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι προβλέπουν Citi, JPMorgan, Morgan Stanley
Οι αναλυτές προβλέπουν πτώση 25% στα επενδυτικά έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών
Υπό πίεση βρίσκεται η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση 25% στα επενδυτικά έσοδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Μετά από ένα υποτονικό α΄τρίμηνο για τη Wall Street, οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εδώ και χρόνια χάνουν σταθερά μερίδιο αγοράς έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ.
Τα συνολικά τριμηνιαία έσοδα θα μειωθούν κατά 24% στις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες έναντι 11% πτώσης που αναφέρουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές τους στη Wall Street, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.
Η Citigroup και η JPMorgan αναμένουν ότι η πτώση θα είναι κατά 22% και 20% αντίστοιχα, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της υψηλότερης εξάρτησής τους από το trading στις μετοχές, το οποίο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στο α΄τρίμηνο του 2019.



Η Deutsche Bank ειδικότερα, οδεύει προς το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο της μείωσης των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική.
Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι τα έσοδα από τις συναλλαγές θα μειωθούν κατά 30% ετησίως στη Deutsche, η οποία βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για πιθανή συγχώνευση με την Commerzbank.
Την ίδια ώρα, οι γαλλικές BNP Paribas και Société Générale της Γαλλίας έχουν ήδη ξεκινήσει να ανακάμπτουν από τις ισχυρές ζημιές του δ' τριμήνου 2018, ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα περικοπές 1200 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της να μειώσει τις δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να βασιστούν στον «βαρετό» κλάδο λιανικής των επιχειρήσεων τους για να στηρίξουν την επενδυτική τραπεζική, κυρίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη και τον έντονο ανταγωνισμό για πελάτες.
«Οι επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν περιορισμένη διάθεση  για επεκτατικές στρατηγικές στην επενδυτική τραπεζική», δήλωσε ο Ronit Ghose, επικεφαλής της έρευνας των τραπεζών στη Citi.
«Το μέλλον τους είναι η λιανική και σωστή εμπορική λειτουργία, με περιορισμένο προσωπικό και πιο έξυπνη τεχνολογία, καθώς και η εγχώρια επενδυτική τραπεζική», εξηγεί ο αναλυτής της Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης