Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές (28/4) - Ερωτηματικό ο επόμενος πρωθυπουργός – Οι 5 διεκδικητές και … το αβαντάζ

Ισπανία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές (28/4) - Ερωτηματικό ο επόμενος πρωθυπουργός – Οι 5 διεκδικητές και … το αβαντάζ
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η Ισπανία όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου με τις δημοσκοπήσεις να μην μπορούν να «σκιαγραφήσουν» ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος πρωθυπουργός.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά και ανοιχτά, καθώς υπάρχει ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός αναποφάσιστων πολιτών (περίπου 2,5 εκατομμύρια), οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα τα debate ανάμεσα στους υποψήφιους πρωθυπουργούς που είναι προγραμματισμένα για σήμερα Δευτέρα 22/4 και για αύριο Τρίτη 23/4 εκτιμάται ότι μπορεί να αποβούν καθοριστικά για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

Βάσει των μετρήσεων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) προηγείται με 31,5%, ποσοστό που του δίνει 134 με 139 έδρες και ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP) με 20,1% και με 81 με 86 έδρες.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ciudadanos με 13,9% (42 με 44 έδρες), ακολουθούν οι Podemos με 12,1% (27 έδρες) και το ακροδεξιό Vox με 11,4% (30 με 32 έδρες).


Τα ποσοστά αυτά και η κατανομή των εδρών δείχνουν ότι ούτε μια συμμαχία Σοσιαλιστών – Podemos ούτε μια «δεξιά» συμμαχία μπορούν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς απαιτούνται 176 έδρες προκειμένου να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Και πλέον οι δύο αυτοί σχηματισμοί εξετάζουν ποια μικρότερα κόμματα (Navarra Sum, Canary Coalition, PNV, Bildu, Καταλανοί αυτονομιστές) θα μπορούσαν να προσελκύσουν στην προσπάθεια τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το αβαντάζ στον Σοσιαλιστή Sanchez

Αναμφίβολα ο 47χρονος πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει το προβάδισμα στο να εκλεγεί ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό στις μετρήσεις, αφήνοντας δεύτερο και με περίπου 10 μονάδες διαφορά το Λαϊκό Κόμμα του P. Casado.
Συμμαχώντας με τους Podemos, ο Sanchez συγκεντρώνει – βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου GAD3 για την ισπανική εφημερίδα ABC – 166 έδρες, μόλις 10 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Και ευελπιστεί ότι με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο του.
Ένα από τα σενάρια θέλουν τον Sanchez, πέρα από τους Podemos, να συμμαχεί και με το PNV, το οποίο όμως μπορεί να του δώσει μέχρι άλλες 6 έδρες.
Αυτό σημαίνει ότι ο Sanchez είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και τη συνδρομή των Καταλανών αυτονομιστών, κάτι που δεν έχει αποκλείσει ακόμα.
Άλλωστε έχει ποντάρει πολύ στο να «συνασπίσει» τους αριστερούς ψηφοφόρους, προβάλλοντας το σενάριο που θέλει το ακροδεξιό Vox να έρθει στην εξουσία μέσω της «κεντροδεξιάς – δεξιάς συμμαχίας».

Όλα για όλα από τον Casado

Παρόλο αυτά ο 38χρονος Pablo Casado, ο οποίος ηγείται του Λαϊκού Κόμματος, δεν χάνει την αισιοδοξία του.
Έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική κατά του Sanchez (μεταξύ άλλων τον κατηγορεί ότι είναι προδότης και ότι συγχωρεί τη βία λόγω της προσέγγισης του με τα καταλανικά κόμματα που ζητούν την ανεξαρτησία της Καταλονίας) προκειμένου να συγκρατήσει περαιτέρω απώλειες προς το ακροδεξιό Vox και υποστηρίζει, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους τόσο των Ciudadanos όσο και του Vox ότι είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι στον Sanchez.
Στο πλευρό του Casado, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ύστερα από την πτώση του Mariano Rajoy λόγω ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς, τάχθηκε πρόσφατα και ο Jose Maria Aznar, (ο λόγος του έχει απήχηση στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους) ο οποίος κάλεσε σε μια μαζική ενότητα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι outsiders

Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των υπόλοιπων ηγετών και ιδιαίτερα του 39χρονου Albert Rivera, του επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Ciudadanos.
Ο Rivera έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε παραχώρηση στους Καταλανούς αυτονομιστές, αλλά το κυριότερο είναι ότι τάσσεται κατά κάθε συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του Sanchez.
Ο 40χρονος Pablo Iglesias, τον επικεφαλής των Podemos, αφού βλέπει το κόμμα του να χάνει σε δυναμικότητα και πλέον να περνά στην τέταρτη θέση πίσω πλέον και από τους Ciudadanos, έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, στηρίζει δηλαδή τους Σοσιαλιστές στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση τα φώτα θα πέσουν στον Santiago Abascal, τον επικεφαλής του ακροδεξιού Vox, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 2013 από πρώην μέλη του Λαϊκού Κόμματος.
Και αυτό γιατί θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα, το οποίο θα έχει περισσότερες από μια έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά την επιστροφή της Ισπανίας στη Δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Το κεντρικό του σύνθημα κινείται στα χνάρια του Donald Trump καθώς δεσμεύεται να «κάνουμε την Ισπανία και πάλι μεγάλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης