Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β+» - Θετικό το outlook - Πολύ υψηλά τα NPEs

tags :
Ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β+» - Θετικό το outlook - Πολύ υψηλά τα NPEs
Ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β+» - Θετικό το outlook - Πολύ υψηλά τα NPEs
Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I) ανακοίνωσε σήμερα (22/4) ότι αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β+ από Β, με θετικές προοπτικές.
Η ελληνική οικονομία πιθανόν να παραμείνει σε σταθερή τροχιά, αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.
Με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται, το ποσοστό κρατικού χρέους αναμένεται να μειωθεί το 2019 και στη συνέχεια.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και το Eurogroup συμφώνησε να προσφέρει στην Ελλάδα τον πρώτο κύκλο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλα χρηματοδοτικά αποθέματα αλλά και δεδομένης της βελτίωσης του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, έχει βελτιωθεί η βιωσιμότητα χρέους της χώρας, κατά την άποψη της R&I.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνεται στην έκθεση.
Η R&I θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν επιβεβαιώσει ότι η νέα κυβέρνηση διατηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία και συνεχίζει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Όπως αναφέρει η R&I η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας έχει ανακάμψει, με τις καταθέσεις να αυξάνονται σταθερά.
Ο δείκτης NPEs στον τραπεζικό τομέα εξακολουθεί να φθάνει το 45,4% από το τέλος του 2018.
Παρόλο που οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό  των NPEs τους σε 20% ή χαμηλότερα μέχρι το 2021, η επίτευξη των στόχων δεν είναι εύκολη.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Κεντρική Τράπεζα πρότειναν την εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης των NPEs με τη συμμετοχή της κυβέρνησης.
H ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολιτικές σύμφωνα με στόχο να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 φαίνεται να υπερέβη το στόχο, φθάνοντας στο 3,9% του ΑΕΠ.
Ο κρατικός προϋπολογισμός απαιτεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019. Η μείωση των συνταξιοδοτικών πληρωμών που είχε προγραμματιστεί για το 2019 ακυρώθηκε επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το μέτρο δεν ήταν απαραίτητο για την επίτευξη του πλεονάσματος του 3,5% μεσοπρόθεσμα και θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα φτώχειας εάν εφαρμοστούν.
Η κυβέρνηση πραγματοποίησε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μερικών περικοπών δαπανών, μειώσεων των φορολογικών συντελεστών και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Η R&I πιστεύει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 θα είναι σε γενικές γραμμές εφικτός με βάση την υπόθεση ότι η οικονομία θα παραμείνει πιθανώς σε μια σταθερή τροχιά.
Το οφειλόμενο γενικό δημόσιο χρέος ήταν 176,1% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2017.
Λόγω της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, το χρέος φαίνεται ότι ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ το 2018, αλλά αναμένεται να μειωθεί σταθερά το 2019 και μετά, γεγονός που αποτελεί θετικό παράγοντα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναφέρει ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης.  
Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους οφείλεται σε δημόσιους οργανισμούς με μέση υπολειπόμενη διάρκεια μέχρι τη λήξη που υπερβαίνει τα 18 έτη και με μέσο επιτόκιο στο επίπεδο 1-2%.
Ο λόγος του υπολοίπου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί, αλλά η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένει ότι ο δείκτης θα υπερβεί το 110% ακόμη και από το 2030.
Δεδομένου ότι η διατήρηση ενός σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα δύσκολο έργο, προκαλεί ανησυχία.
 




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης